Saturday, June 12, 2010

Pegaga, Antara 100 Herba Terbaik Dunia

Centella asiatica adalah nama saintifik bagi pegaga. Di Asia, herba ini digunakan dalam pelbagai budaya sebagai penawar bagi penyakit berkaitan darah, saraf dan depresi.

Pegaga kaya dengan vitamin A, B1, C, beta karotin dan galian seperti kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potassium dan magnesium. Sebab itu tidak hairanlah jika ada pakar herba meletakkan pegaga sebagai salah satu daripada 100 herba terbaik dunia.

Herba hijau berbentuk hampir bulat ini boleh membantu mempertingkatkan peredaran darah dan kesihatan kulit. Malah dibarat, pegaga diangkat sebagai herba yang baik untuk daya ingatan dan otak.


Terdapat kajian yang menunjukkan terdapat kompound yang diekstrak daripada pegaga sesuai untuk mengubati penyakit Alzheimer. Ujian ke atas tikus pula menunjukkan ekstrak C. asiatika daripada pegaga boleh menghalang ulser gastrik.


Selain itu, ia juga membawa kesan positif kepada penghidap hipertensi. Ekstrak yang sama daripada pegaga dikatakan berkesan untuk menurunkan tekanan darah. Pengambilan secara oral juga dipercayai dapat memperlahankan pertumbuhan sesetengah jenis ketumbuhan. C. asiatika juga amat berkesan dalam mengawal jangkitan virus.

Sebab itu, dari segi komersial, pegaga amat bernilai kerana daripadanya diekstrak asid asiatik dan asiatikoside yang digunakan dalam produk dematologial untuk menghilangkan parut. Selain itu, komponen lain daripada ekstrak pegaga juga bermanfaat untuk mengubati luka dan memberi kesan vaskular.


Sungguhpun pegaga mempunyai banyak manfaat kesihatan, tidak bermakna herba ini boleh diambil sesuka hati. Seperti juga pengambilan ubat dan rawatan therapeutik lain, pengambilannya perlulah mengikut peraturan agar selamat dan berkesan.


Sesetengah individu mungkin alah kepada pegaga sehingga menyebabkan radang kulit. Sungguhpun begitu belum terbukti pegaga bersifat toksik dalam dos yang selamat. Apapun, jika diambil secara berlebihan, pegaga boleh mengakibatkan sakit kepala, dan dalam sesetengah kes, pengsan. Bagi kaum wanita, awas! Jika diambil secara berlebihan, boleh menghalang anda daripada hamil.

Apabila membeli pegaga, pilihlah yang ditanam dalam persekitaran bersih

Memilih Pegaga


Lazim dijamah sebagai ulam, pegaga memang enak dinikmati bersama sambal. Bagaimanapun, apabila membeli pegaga, pilihlah yang berdaun besar dan mempunyai lebih kandungan air, kerana ia besar kemungkinan lebih kaya dengan bahan-bahan aktif. Pegaga tempatan contohnya, memenuhi kategori ini.


Selain itu, adalah lebih baik jika anda mengetahui sumber atau dari mana pegaga itu diperolehi. Sesetengah pegaga dipetik dari tepi-tepi parit yang tercemar dengan bahan-bahan kimia, logam berat serta bahan cemar lain yang boleh memudaratkan kesihatan. Jadi pilihlah pegaga yang ditanam dalam persekitaran yang bersih

@@@tapi kan, saya ni bukan pengemar pegaga ler...walaupun herba terbaik dunia..

sumber:sajionline

me,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

Shane bday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Qeisha Bday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers