Friday, April 29, 2011

Kate Middleton wedding dress a success & Prince William & Kate balcony kisses complete wedding




The veil is long, sheer, and modern. It showcases her hair, which she is wearing down. The veil is made of layers of soft, ivory silk tulle with a trim of hand-embroidered flowers, which was embroidered by the Royal School of Needlework.

click here for more  Kate's wedding look..

read more..by Yahoo! news






*The rumors were true: Catherine Middleton's dress was designed by Sarah Burton at Alexander McQueen.

and...
If you looked away from the screen for a moment, you probably missed it. It was a quick smooch. Kate turned to her groom, said something with a smile, and the prince reached over, rather hurriedly, and gave her a very quick kiss.
by: Yahoo! news also..


*puas hati menonton Royal Wedding secara live on TLC channel petang tadi...:)

Sunday, April 24, 2011

Majlis persaraan PK1- mdm Felice

Majlis perpisahan @ persaraan Penolong Kanan 1 sekolah tempat saya bertugas..
Date : 23 April 2011
Place : Gymkhana club miri
pOsE2 malam tu..happening la juga.Pasal menu2nya..no komen ya. I thinnk yang hadir pada malam tu tau la.ahaks!
dan...
Yang diraikan..mdm Felice. Bersara pada usia 58 tahun. Pic atas: sedang memotong kek hari jadinya yang ke-58.Walaupun dah berusia 58 tahun beliau masih sihat, ceria dan boleh dikatakan awet muda dengan wajahnya yang comel tu.
pic kiri bawah : lambaian untuk mdm Felice...di hari terakhir beliau bertugas di sekolah selepas perhimpunan khas...
pic ngegeh..hehehe...with mylove/myhubby semasa dinner persaraan mdm felice..
Digabungkan ya...suasana after perhimpunan khas untuk cikgu felice.Saat2 menyedihkan masa guru2 & murid2 bersalam dengan beliau. Bayangkan beliau mula berkhidmat di sekolah ni pada tahun 1989..haaa u all kiralah sendiri...memang sekolah ni merasa akan ketiadaan beliau. Saya suka dengannya yang tegas, kalau dia marah kita pun kejap je.Beliau juga caring orangnya...she is a great teacher.
dan..dan...dan....
saya ,
guru2 serta murid2 menitiskan air mata dengan persembahan khas murid2 tahun 1 untuk mdm Felice...
nak tau lagu persembahan tu..?
rakan2 drpd SKRB2 yang ada singgah sini..harap2 jangan menangis ya.
ok, layannn...

note: sekiranya umur panjang...saya pun bersara di usia 58 tahun. Harap2 saya sihat seperti mdm Felice ni. Walaupun dah bersara, kita tetap dipanggil cikgu oleh anak2 murid tersayang kan.SKRB2 will miss u mdm..

Friday, April 22, 2011

Wish all christian a blessed Good Friday and a Happy Easter ...

This Good Friday....may the Love of the Lord, brighten your day, and bring your peace always..
pic from mr google
*Good Friday is then follow by Easter Sunday where the resurrection of Jesus Christ is celebrated. As you all may already know, a famous tradition of Easter Sunday is to decorate Easter eggs with all designs and colours and to hide them all around the house and garden only to have the children search for them with glee on a beautiful Sunday morning.
ok all..wishing u you are blessed good friday!..babaii

Monday, April 18, 2011

busy bee...xtvt bw tergendala

Hai rakan2 sekalian maafkan saya coz lambat membuat singgahbalas. Saya tengah gigih membuat 3 assignment yang belum siap2 lagi..Due nak hantar tinggal seminggu lebih je.So, xtvt blogwalking mungkin terhad until end of this month.Saya akan update blog & buat bw bila ada masa free.Tapikan godaan nak open laman fb & blogger time cari maklumat itu sangatlah kuat, then open juga kejap.hehe.biasalah kan, cobaan.
Semoga kalian baik2 saja & kepada rakan2 yang sama gigih menyiapkan assignment.Gud luck, jom sama2 buat yang terbaik.:)
busy bee...

Saturday, April 16, 2011

Shane-1st time @ Go-kart on Sunday practice

Last week bawak Shane pergi G0-kart . 1st time Shane pergi sini.Saya sebenarnya tak lah berminat sangat, si daddy Shane yang minat sebenarnya.Ikut je la..
Sampai je kat tempat ni, shane seronok sangat "wow cantiknya"he said..Qeisha tak ikut time ni, dia tengah tidur masa kami nak keluar.
top pic: Waiting at the starting grid..
*kart racing..
Tak sampai 1 jam kat sini- bising sangat.Next time my hubby nak bawa shane main control car kat sini katanya. Ada juga tempat main control car.

Panoramic view of Miri Go-Kart Track at night with the high mast lighting switched on. pic taken frm google
*ok ya, simple post je..babaii

Tuesday, April 12, 2011

free-nourishment tumbler-sustagen

Cantik tak? nourishment tumbler Shane dan Qeisha. Green colour qeisha punya & blue colour milik Shane.
Suka sangat sangat tengok tumbler ni.But, takde dijual ya,free with 3 regular meals(sustagen).Ada 6 design semuanya.Sila lah beli 3 regular meal untuk dapatkan cute tumbler ni (bagi anak2 yang minum susu sustagen je la ya. Kalau minum susu jenis lain, tak berpeluang la ya. Takkan nak tukar susu semata-mata nak dapatkan free gift ni je.betul tak?hehe. Saya beralih ke sustagen 1 month ago.Oh ya, while stock last- promotion period : April 2011
Mykids sangat suka nourishment tumbler ni. Shane excited nak minum susu with tumbler tu, Qeisha pun sama ikut abangnya.Biasalah bila baru mesti suka punya.Boleh juga i latih shane mengurangkan penggunaan botol susu, tapi sebelum tidur tak nak guna tumbler nak botol susu juga.hrmmm..

Monday, April 11, 2011

BeSdAy dinner with my little family

Yesterday is my bday- celebrated sederhana je.Juz dinner @ sugarbun with my family lovely.Sebenarnya takde plan nak celebrate, ya...seharian ada tutorial dari kul 8am to 2.30pm. Terasa letih dan rasa malas nak keluar. Habis kelas, cepat2 i bergegas pulang coz nak berehat.Keluar saja dari kereta, shane nyanyi2 'happy birthday to mummy"..aduhai terharu sesangat. Rupa-rupanya Shane & qeisha diajar oleh my mum menyanyikan happy birthday to mumy.If mereka nyanyi lagu happy birthday tanpa sebut to mumy dah biasa saya dengar, tapi semalam ..lancar je nyanyi happy birthday to mummy.so,semangat la juga mumy nak celebrate bday.Dah jadi ibu ni kan tak lah excited sangat nak celebtae bday, lebih excited lagi nak celebrate bday anak2 kan.
*yummy!!!! cheese chocolate cake...
*Oh ya, my new hair..so pendek kan.Frust sebenarnya tidak seperti yang diharapkan.Terlalu pendek, sedangkan saya suruh gunting sikit je, 'V' style.Niat di hati nak simpan rambut panjang kan, what 2 do dah kena gunting. Lepas ni saya betul2 simpan rambut panjang..rindu nak rambut panjang macam zaman muda remaja dulu2.tapi tak la panjang sangat, cukup la melepasi bahu.
* Shane & Qeisha tak sibuk dengan kek tu coz tau itu bday kek mumy.hehe
My little family...sayang yang teramat!!
with buah hati pengarang jantung :)
With my mum tersayang. Yang pakai baju biru sorang lagi tu is mumy Darell (adik ipar).
*Baby Darell sedang tidur dengan lena..baru masuk 3 months. Very chubby baby Darell tu, geram sangat tengok.Shane & Qeisha pun pandai geram, suka nak kiss2 baby.
*very cute Qeisha suap mummy ceri tu.like this pic!
*dady,shane & qeisha sedang bz makan2..
*Enjoyed..walau celebrate sederhana je. Dah bergelar ibu ni, terasa lebih bermakna dan bererti bila celebrate besday with family...:) thanks so  much 2 mr hubby.Kepada rakan2 fb yg ada wish kat my wall fb, thanks soo much.Luv u all :)

Saturday, April 9, 2011

mykids-bfast together

Happy Saturday all..
Apa khabar semuanya? Seminggu dah blog ni tak berupdate.It's ok, bila ada masa saya akan update dan buat bw.Xtvt berblog blog ni time ada masa free je.Ye tak?
*Awal pagi tadi Shane dan Qeisha bfast sama with roti je.Seronok tengok mereka dua bfast sama2 & berselera makan roti yang sangat simple tu.
Dua orang buah hati kami sedang bfast sama2 & layan kartun.After makan roti tu minum susu 180ml, saya rasa mereka sudah cukup kenyang.
Sempat lagi buat pose..qeisha tak cukup roti cari pula biskut tiger.Mumynya juz minum hot milo with biskut. not heavy bfast today ok)
note: Pagi tadi terfikir nak update blog, tapi takde idea. Then snap2 je 2 orang si comel yang sibuk bfast ni. Berupdate la juga blog i hari ni.hehe.

Friday, April 1, 2011

Bila anak memberontak

KITA sering beranggapan hanya orang dewasa mengalami tekanan, gangguan emosi atau emosi kurang stabil. Hakikatnya, kanak-kanak juga tidak terlepas daripada dibelenggu permasalahan psikiatri ini.

Mengikut kajian di negara lain, kekerapan kemurungan teruk dan sederhana adalah dua hingga empat peratus di kalangan kanak-kanak manakala 10 peratus di kalangan remaja dan 15 hingga 20 peratus di kalangan dewasa.

Kajian yang dilakukan Dr. Ramli Musa dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang diterbitkan dalam Jurnal Psikiatri Hong Kong itu turut mendapati 10.5 peratus daripada pelajar sekolah rendah mengalami tekanan emosi dan kemurungan.

Tabiat
 “Setiap kanak-kanak mungkin mempamerkan emosi yang berbeza ketika mereka mengalami tekanan. Ia juga sukar dikesan dalam masa singkat kerana simptomnya tidak jelas.

“Kebiasaannya kanak-kanak akan murung, menyendiri, tidak bercampur dengan keluarga atu rakan-rakan, tidak mahu makan dan hilang minat pada aktiviti yang biasa mereka lakukan.

“Walaupun begitu, boleh dikatakan jarang kanak-kanak boleh menerima tekanan emosi kerana pada peringkat umur tersebut, mereka tidak akan memendam perasaan sebaliknya melahirkan rasa tidak puas hati dengan cara memberontak atau menangis.

“Bagaimanapun, ibu bapa tidak boleh kalah dengan tangisan anak-anak kerana ia hanya akan menambah sifat ingin memberontak,” katanya.

“Sebahagian besar ibu bapa berasa malu jika anak mereka meronta-meronta dan menangis di kedai kerana mahukan sesuatu.

“Tip paling baik, jangan beri apa yang dimahukan ketika mereka menangis atau memberontak, sebaliknya beri apabila mereka berkelakuan baik.

“Ibu bapa juga jangan kalah dengan tangisan kerana jika kita mengalah, itu hanya akan menambahkan galak mereka.

“Lama-kelamaan, mereka akan gunakan taktik air mata itu setiap kali permintaan mereka tidak dipenuhi.

“Sebaik-baiknya bersabarlah dengan kerenah mereka dan jangan berputus asa. Katakan kepada mereka, hajat mereka akan dipenuhi jika berkelakuan baik.

“Kerana itu, konsisten sangat penting supaya anak-anak tidak keliru,” jelasnya.
sumber: Kosmo=kesihatan
*Bila berhadapan dengan situasi anak2 memberontak di kedai mainan terutamanya...selalunya saya turutkan kerana suka melihat anak gembira.Namun demikian teknik2 di atas boleh dicuba bagi lebih mendisiplinkan anak2..mujur juga Shane saya sekarang ok tak memberontak dan menangis minta belikan toys macam dulu. Saya selalu kata "toys orang empun, not shane' sekiranya dia minta belikan toys yang agak mahal dan tidak sesuai untuk dia..then dia jawab "orang empun mumy?"mumynya sure jawab "of course la"
note: empun mean 'punya'.ok all..sedang gigih nak buat assignment ni.Ketiga-tiga assignment saya belum mula buat lagi prinsip teknologi pengajaran,psikologi pendidikan & learning skills for open distance learner...harap la saya dapat menyiapkan semuanya sebelum due hantar tugasan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers