Tuesday, March 29, 2011

isu:Botol susu Bisphenol.A. free (bebas BPA)

Ini isu awal bulan Mac ni...Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi 'Bisphenol A' (BPA), berkuat kuasa 1 Mac 2012, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai .Saya yakin parents kecoh dengan isu ini, specially ibu2 seperti saya. Saya akui saya sendiri sangat risau dengan isu ini.Nak tau camana saya dapat tau berita ini?Ini kisah 3 weeks ago on the way tengah driving balik dari sekolah dalam kul 12 tgh/hari saya terdengar kat radio cats fm, deejay sedang berceloteh tentang hal ini.Saya amat2 terkejut  coz sebelum ini saya tak menyedari tentang penggunaan botol susu BPA free ni. Then, bila saya google tentang isu ini, barulah saya tau apa itu polikarbonat & BPA. Terasa teramat kesal coz baru tau hal ini. Bila saya check botol2 susu anak2 OMG...saya dapati kebanyakannya bukan botol susu BPA free...yalah, ini semua gara2 terlalu mengagung-agungkan jenama 'Anakku'..sampaikan botol susu pun nak yang 'Anakku'...keesokkan harinya, semua botol2 susu tu saya buang setelah mendapatkan botol susu BPA free..kalau u all nak tau Ciri-ciri botol susu bayi adalah "BPA Free" dan  Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat (BPA) sila klik sini
inilah botol2 susu BPA untuk anak2 saya. U all boleh cari yang jenama 'pureen' & 'Anakku' tengok tu, still berminat dengan jenama tu juga. Harganya sederhana sahaja..tapi lebih mahal berbanding botol susu yang bukan BPA free.It's ok demi kesihatan anak2 yang kita sayangi..buatlah yang terbaik untuk mereka.
Nak tau lebih lanjut lagi boleh juga singgah sini
*Bagi ibubapa2 & kawan2 yang belum bertindak silalah bertindak sekarang.Tak payah nak tunggu 1 tahun yang akan datang...jangan gunakan istilah sudah terlambat.betul tak?

Saturday, March 26, 2011

"CONTEST GAMBAR PALING CHUMEL"

Thanks 4 tagged me kakieda.Puas saya godek2 pic2 yang ada, ye la saya bukannya cumei pun kakieda.hehehe.juz 4 fun ya.Contest ni dibuat oleh cik eyqasara yang comel. Ya dia comel, tu la dia buat contest gambar paling chumel kot.hehe.
* jom2 sesiapa je boleh join utk sama2 memeriahkan contest ni.Sila klik sini untuk melihat syarat2nya..jangan lupa sertakan banner di bawah dalam entry ya.

Pic yang dipertaruhkan....
*



*



*



*





*



*


hahaha..susahnya nak cari pic comel. I rasa pic ni comel kot.silalah perasan okeh..takde org nak marah pun.Bukan pic tahun 2011 ya, tapi bukanlah zaman masih kat kolej.yelah..kan nak pic yang comel.mestila nak cari yang nampak comel.ye tak?kalau tak comel janganlah meluat ya, tak baik tau.Nanti i merajuk..

tarikh tutup:25 April 2011..lama lagi tu
Nak tag 3 orang rakan yang comel
sila join ya.Gud luck 2 all of u...:)

Friday, March 25, 2011

Beralih ke sustagen pula..

hAi deng2 & mama2 semua..
Harap semuanya sihat dan ceria2 selalu.
tAjUk entry beralih arah ke sustagen pula..maknanya susu formula Shane dan Qeisha saya tukar ke sustagen pula.(itupun nak hebahkan :)..saje je sbg mengingati bila saya tukar susu formula diaorang).Ada sebabnya kenapa saya tukar ya.Sebabnya ialah Shane saya sangat susah nak makan nasi.Saya pun hairan kenapa dia tahan tak makan nasi, sedangkan saya 1 hari tak makan nasi pun tak pernah.Walaupun dia ada makan appeton multivitamin taurine tetap tidak berkesan  juga.Tapi kakak ipar saya kata takpe coz shane suka makan breads,mee,bijirin & buns.Itupun kira karbohidrat juga kan.Saya dapat tahu susu formula sustagen ni sesuai untuk anak2 yang kurang berselera makan, so saya tukar susu formula mereka berdua dalam minggu lepas. Mula2 nak tukar shane punya je, rasa macam tak adil coz memang mereka minum susu formula yang sama sebelum ni..then saya ambil keputusan tukar untuk kedua-duanya.
Junior 1+ tu Qeisha punya & Kid 3+ tu Shane..
Kid 3-6 years..Gerald Shane...
Kids at these ages will start developing their sense of self. Their personalities will begin to shine through and as part and parcel of that, they will also begin to play favourites. There will be favourite toys, favourite storybooks, favourite cartoons, and also, favourite types of food. You might find meal times difficult because your child is adamant on what he or she likes and dislikes - and more often than not, what they like might not be what's best for them. Although you are relieved that your child is at least eating, you're concerned if he or she is getting enough nutrition from their meals.

You can breathe easier with Sustagen Kid 3+. It is a nutritious milk that together with 3 regular meals, is designed to support nutritional requirements to help children receive 100% nourishment everyday. With Sustagen Kid 3+, you have the peace of mind that your active growing child is 100% nourished*.
*Sustagen Kid 3+ is available in yummy Vanilla, rich Chocolate and Honey flavours.
Junior 1-3 years..Saleisha Qeisha..
At this age, your child is easily distracted – and it's no wonder why. Everything is new and wonderfully strange to their fresh eyes and they can't help but feel the need to explore and understand their new environment. Although this sense of curiousity and thirst to learn should be encouraged, you have a hard time feeding him or her properly because he or she won't keep still even during mealtime.


Sustagen Junior 1+ can help ease that worry. It is a nutritious milk that together with 3 regular meals, is designed to support nutritional requirements to help children receive 100% nourishment everyday. With Sustagen Junior 1+, you have the peace of mind that your active growing child is 100% nourished*.
*Sustagen Junior 1+ is available in Plain, yummy Vanilla, rich Chocolate and Honey flavours.
note:
* Sebagai parents, kita sentiasa inginkan yang terbaik untuk kesihatan anak2 kita...walau sehebat mana susu formula tetap tidak dapat menandingi kebaikan susu ibu. Syukur juga kerana saya ada memberi breastfeeding kepada anak2 saya walaupun tak sampai 2 tahun.Kira ok, berbanding tak ada langsung kan.
Ok all....nak bw kejap sebelum masuk tidur. Esok kena awal bangun coz esok ada mesyuarat agung PIBG di sekolah.Saya AJK pendaftaran,so kena datang awal.Weekend ni saya agak bz ya, Sunday ada tutorial pula..takde masa santai2.tAkPer..kerana saya dah berjanji dengan diri sendiri untuk sentiasa membuat yang terbaik...babaiii happy weekend 2 u all

Wednesday, March 23, 2011

11 one-ingredient DIY face masks.

Honey, grapes, and bananas can be messy to use, but they're great for skin..
1. Honey -- A humectant, honey, attracts and retains moisture, so it's great for anyone who wants to combat dry skin. Use a cloth damp with warm water and pat skin to open pores. Smear honey onto skin and leave on for 15 to 30 minutes. Rinse off with warm water, then pat skin with a cloth dampened in cold water to close pores.

2. Raw egg yolk -- Egg yolks are high in vitamin A, a common ingredient in acne-fighting products. Spread on face and neck and leave on skin for 30 minutes. Rinse with cool water.

3. Raw egg white -- You'll get a lifting effect as the protein in egg whites dries on your skin. Beat egg white until frothy and spread on face. Wait until it dries and rinse off with warm water.

4. Grapes -- They contain powerful antioxidants, called polyphenols, which help combat aging. Cut one grape in half and rub lightly all over face.

5. Banana -- Bananas are one of the most nourishing fruits available because they contain magnesium, potassium, iron, zinc, iodine, folic acid, and vitamins A, B, and E, all of which benefit the skin. Mash one overripe banana and spread onto face. Rinse off after 15 to 30 minutes with warm water.

6. Plain yogurt -- Yogurt contains alpha-hydroxy acids, including lactic acid, which are commonly used to help reduce the appearance of fine wrinkles. It's also rich in B-complex vitamins, including B-5, or panthothenic acid, which is commonly used to promote skin healing. Apply on face after cleansing and leave on for 15 to 20 minutes.

7. Apple cider vinegar -- It has a tonic action that promotes blood circulation in the small capillaries that irrigate the skin. It's also antiseptic, preventing the proliferation of bacteria, viruses, or yeast that trigger infection. Dilute apple cider vinegar with two parts water and apply over face with a cotton ball as a toner after washing face every day and every night.

8. Olive oil -- Olive oil is a source of squalene, a natural moisturizer used in many cosmetics. Natural antioxidants found in olive oil include A and E vitamins, as well as some polyphenols. Dab on lips at bedtime if chapped or leave on face overnight. It can also be used to de-frizz hair.

9. Avocado -- The fruit is rich in vitamins, A, C, E, iron, potassium, niacin, and pantothenic acid and its natural emollients. Mash avocado, then leave on skin for 10 minutes. You can also use it to strengthen and condition your hair.

10. Baking soda -- This pantry staple has a gentle abrasive action. Use as an exfoliant for face by adding to your regular cleanser. It also helps neutralize skin's pH.

11. Milk -- Seriously? Yes, seriously. Like yogurt, it contains lactic acid, an alpha-hydroxy acid that is often used to revitalize skin. Swab on face with cotton ball, leave on until your skin feels tight. Rinse off with warm water. Your skin will feel super-soft afterwards.

By Yumi Sakugawa, Intent.com


*If you want pretty and healthy skin, don’t skimp on the bare-bone basics. Be sure to always drink lots of water and wear sunscreen moisturizer.
*Share info2 utk n3 time takde idea...ada tak yang sama mcm saya :)

Tuesday, March 22, 2011

busy bz beeee

alooooooo all..
Beberapa hari dah blog ni tak berupdate.Faham2 je lah ya.hehehe.Masa cuti hari tu, nak berehat puas2.Dah habis cuti, agak bz pula. Tadi ada sukan antara sekolah2 rendah  daerah Miri di stadium.Semua sekolah2 daerah Miri terlibat. Dimulakan dengan aturcara pertandingan perbarisan antara sekolah. Seronok juga menyaksikan perbarisan, comel2 je rupa atlet dengan baju seragam. MSSR ini berlangsung sampai hari Khamis nanti.
Di bawah panas mentari...hehe. Belum lagi saya pakai topi serikin,(topi serikin tu, topi yang dibeli di serikin Kuching) masih nak control ayu.
Bila panas terik, saya pun cau cincau.
Suasana di stadium selepas acara perbarisan. Tak clear pic ni, saya captured dari jauh..
ok ya..no idea ni.Malas sangat rasa nak buat entry ni.Aduhai.... Nak bw kejap..

Thursday, March 17, 2011

luv Cornetto classico

Happy Thursday 2 u all..
Cuaca di tempat kami petang ni sangat panas.Bila cuaca panas, minuman berais atau aiskrim akan menjadi pilihan. Betul tak?Tadi saya keluar kejap beli aiskrim cornetto untuk anak2 & saya sendiri.heheh..
Cute sangat kan tangan2 tu.Shane & Qeisha suka sangat cornetto classico...a crispy baked wafer coated from top to bottom with a chocolate flavour layer, combined with delicious vanilla flavour ice cream, and topped with hazelnut pieces.
Shane & qeisha dapat habiskan 2 aiskrim seorang.Kecik je kan aiskrim tu, mamanya dapat habiskan 3.Tapi tak lah selalu makan aiskrim ni..tak baik untuk gigi..
Layan cornetto..lupa dunia....lazat sangat la tu.comot sangat si qeisha makan aiskrim..
ok all..nak sambung makan aiskrim lagi, then lawat u all ya.babaiii

Wednesday, March 16, 2011

tambah 1 lagi peranan..

Hai all.. semoga semuanya baik2 saja.
Beberapa hari dah tak berupdate blog i nie.Biasalah bila penyakit 'm' menyerang. Itu memang perkara biasa kan..apalagi waktu cuti sekolah ni.Rasa nak jalan2 saja untuk release tension.ya tak?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Semalam mengikuti pendaftaran pelajar smp ambilan 2011.smp is sarjana muda pengajaran.Satu progam pensiswazahan untuk guru2. Saya ditawarkan bachelor of teaching (primary education).Syukur sangat2, semuanya berjalan dengan lancar.Pendaftaran berakhir dalam pukul 2 petang.Aturcara pendaftaran dimulakan dengan persembahan video korporat, diikuti taklimat oleh oum, taklimat oleh Bahagian Pendidikan Guru dan diakhiri dengan pendaftaran pelajar.Kami pelajar smp berasa amat berterima kasih kepada pihak BPG atas program ini. Kami juga berasa amat bertuah kerana yuran pengajian selama 4 tahun adalah ditaja oleh KPM. Namun semuanya adalah ditaja dengan penjanjian.Para pelajar cuma membayar rm120 untuk pendaftaran setiap semester.Apa yang amat2 melegakan saya, tutorial cuma 2 kali sebulan di ipg(institut perguruan).So, waktu cuti sekolah takde tutorial lah maknanya..26 Mac ni mula tutorial.
dAn..bertambah satu lagi peranan saya. Seorang anak, isteri, ibu, guru dan pelajar...
Saya berharap saya dapat melaksanakan semua tanggungjawab ini dengan baik.Saya juga perlu bijak membahagi masa...saya harus berusaha demi meningkatkan ilmu pengetahuan dan mengejar cita2.
Saya tahu ramai lagi yang memikul tanggungjawab lebih daripada saya, dan mereka boleh lakukannya..mengapa tidak saya?
Harap semuanya berjalan dengan lancar..saya juga doakan rakan2 semua agar berjaya dalam semua bidang yang diceburi..
Ok setakat ini dulu..nak melawat rakan2 pula..maafkan saya coz lambat membalas kunjungan rakan2 semua..

Friday, March 11, 2011

Usia 40, Tak Halang Amy Mastura Jadi Duta Kose

Setiap wanita mendambakan kulit wajah yang kekal cantik, apatah lagi bila usia semakin meningkat. Kala itulah keresahan mula menjelma dan pelbagai kebimbangan membelenggu jiwa.

Tapi, tidak pula buat penyanyi dan pelakon senior Amy Mastura. Di kala usianya mencecah 40 tahun, dia masih mampu tersenyum gembira dengan paras wajahnya yang kekal rupawan dan kulit wajah yang halus bak sutera.

Bukan kerana magik, malah jauh sekali untuknya mengaplikasi rawatan saintifik yang ada ketika ini, kerana baginya kejelitaan yang dikurniakan kepadanya perlu dijaga dengan teliti tanpa pernah terlekat perasaan bosan.

"Bagi saya, dalam soal menjaga kulit wajah, biarlah ianya sentiasa dalam keadaan bersih terutama sekali sebelum waktu tidur. Saya juga akan pastikan hati saya akan sentiasa ceria dalam apa juga keadaan. Itulah yang saya amalkan sejak dulu lagi," katanya bercerita mengenai rahsia awet muda

Baru dilantik sebagai jurucakap dan duta produk kecantikan Kose, Amy percaya, tindakannya menghindarkan diri daripada penggunaan rawatan wajah yang keterlaluan dipercayai akan dapat melambatkan proses penuaan pada kulit wajah.

*memang sesuai sangat la Amy jadi duta kecantikan Kose.Amy memang awet muda,cute ceria. Minat dengan lagu2 Amy specially lagu 'kata mama',sha na na,cinta & jawapan kasih.Setuju sangat dengan Amy, kulit wajah hendaklah sentiasa bersih terutama sekali sebelum tidur.Saya semua percaya, hati juga sentiasa bersih dan ceria..itu adalah petua awet muda yang paling senang dan tak perlukan modal.

nak baca lebih lanjut sila klik sini

*baru je sembuh dari flu & fever.Shane pun baru ok hari ni..

Sunday, March 6, 2011

SpongeBob Wave Sandal Shane & Qeisha

hAi all..
Semalam pergi kedai kasut 'Bata' coz nak carikan sandal untuk Shane & Qeisha. Saya memang lebih suka beli selipar,sandal & kasut kat kedai Bata. Berkualiti dengan harga yang berpatutan. Saya cari childrens footwear 'Bubble gummer'. Masa tengah sibuk memilih, tiba2 Shane terjerit-jerit panggil saya tunjukkan spongebob wave sandal.Wow, cantik juga..tanpa fikir panjang saya terus pilih & cari saiz yang sesuai.Lagipun harganya sederhana, tak mahal sangat.Jom tengok, u all suka tak??
kaki2 anakku sayang...blue colour shane punya & qeisha punya is yellow colour. Mereka berdua suka sangat..very flexible, sesuai dipakai ke playground, bersantai &jalan2.
Biasalah, kalau baru Shane sayang sangat..sampaikan tak sanggup nak pakai kat luar rumah. Sekejap je macam tu..hari ni dah pakai jalan2 dah.hahahh
Kaki my little princess Qeisha...dia suka tengok spongebob eyes tu.Geli hati qeisha tengok mulanya, tergelak-gelak lagi. U all berminat tak, cari je kat kedai Bata..macam2 pilihan yang ada.Kalau yang macam Shane & Qeisha punya ada 3 colour pilihan..white,blue&yellow
*Bubblegummer brand offers children “fun” footwear. As with all Bata footwear, the design is comfortable, correct fitting shoes..
ok..nak singah menyinggah kat blog u all pula..:)

Saturday, March 5, 2011

Start the day right...don't Skip Breakfast

Happy Saturday 2 u all???
My breakfast this morning. I think this is a healthy breakfast.
Whether you work at home, on the farm, at the office, at school, or on the road, it is not a good idea to skip breakfast. Eating a good breakfast sets the tone for the rest of the day. am i right?
Do you know???
*Skipping breakfast is a common strategy for losing weight, but not a smart one. Many people believe that they will lose weight if they skip meals, but that just isn't true; the body expects to be refueled a few times each day - starting with breakfast.
ok all...babaiii  :)

Friday, March 4, 2011

Helicopter drawing, by: Shane

Hai all...
Dalam minggu ni mood nak buat entry memang 'down' sesangat. On9 pun kejap2, juz bw saja tanpa buat post.Lagipun Monday hari tu saya mengikuti bengkel dari pagi sampai petang, Wednesday pun seharian di sekolah untuk xtvt kokurikulum,Thursday buat lesson plan coz nak hantar hari nie. Hmmmmm baru hari ni ada free, saya akan melawat u all & buat 1 entry.hehe..biasalah orang yang ada penyakit 'm' selalu ada 1001 alasan.ye tak??Tapi jangan risau, ada kesempatan saya akan singgah ke blog rakan2. Rindu nak tau perkembangan rakan2 blogger semua :)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Entry about my son Gerald Shane.
Dia sekarang ni makin suka melukis.Dia suka melukis toys kesukaan dia seperti kereta, lori, aeroplane & helikopter. Walau rupanya tidaklah secantik mana, namun saya amat hargai kerana itu adalah hasil kreativitinya.Semalam sedang saya asyik tengok tv, dia panggil saya suruh tengok apa yang dia lukis. Jerit2 bagitau dia pandai lukis heli sambil tunjukkan gambar heli yang dia lukis kat drawing board. Saya tengok, adalah juga rupa helikopter. Saya tepuk la tangan & puji dia..bagi dia semangat sikit. Then Shane suruh ambik gambar lagi. Huh, ni mesti gara2 dia tengok saya ni suka ambik gambar. Ye la..ckit2 nak captured pic.Sebagai bukti la kan.hehehe.Jom kita tengok helicopter drawing by: Shane..

He said : "momy2 take a picture"..
Saya search kat google 'How to draw a cartoon helicopter?'Inilah yang saya jumpa, afterward saya nak beli drawing book, coz nak ajar shane draw helikopter yang lebih cantik.
1 . First, draw a big circle to create the fuselage. Draw a rectangle over the fuselage to illustrate the swash plate that will eventually hold the rotor.
2. Next, draw a rectangle to form the tail of the helicopter. When you are done, you can draw the rotor on top. You can make it bend a little like shown above for more realism
3. then, add some rectangles to form the tail fin and the tail rotor. Make sure the rotor is not drawn in the same orientation as the tail fin to avoid confusion. You can also sketch the landing skids
4.Now work on the fuselage to make it more accurate. You can add windows and joined the landing skids to the fuselage itself.



5. You can also refine the rotor and the top part of the helicopter.
Finally, work on the tail so that all parts are joined together. You can add the remaining part of the landing skids on the far side. I also added a small logo on the side of the fuselage to make it more appealing.
sources : cartoons.com/cartoon
*That's all..I hope my son had fun drawing this simple helicopter..babaii happy weekend 2 u all :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers