Friday, December 21, 2012

Petrosains > DinoTrek2

This is my draft post..
about our weekend in Oct 2012 @ Dinotrek.The Dino Trek 2 is at Petrosains Museum @ Miri now until April 2013..
Pose di luar museum.

Adakah dinosaur ibu bapa yang baik??

Shane cuba menembak bola tu ke dlm mulut dino..tem!tem!tem!!!

with our little princess..melihat dino & anak2nya..

peace!!! the robot is cute!

shane & qeisha playing puzzles on multimedia touch screens; a sliding-tile puzzle, and jigsaw puzzle.

Qeisha @ reading corner..

funn..dino puzzle & dino quiz.

Shane enjoyed @ Dinosaur colour! We can never know for certain the colours that dinosaurs had, but at Dino Colour touchscreen interactive game, we can decide what colours that we think the dinosaurs had in their time! :D              

Fun, fun, fun & fun..shane & qeisha in a little excavation site where we can discover fossils, put them together and then guess the identity of the dinosaur that was immortalized in this site.

with my beloved mum...

my dear hubby with his bestfren mr dino!.ahahaha
 
Lastly..us in DinotDance. Here’s a chance for all to dance with the coolest creatures in the Mesozoic era - Dance with the dinosaurs in interactive Dino Dance exhibit to 2 catchy tunes, and we’ll also capture  in action. Snapshots of  coolest moves with the dinos will be taken and can be sent straight to
our email.      
         
ok all..christmas is juz around the corner..It is that time of the year again, when you are thankful for everything merry and bright. May this Christmas be a delight! Wishing you all a Merry Christmas!
 

Sunday, December 9, 2012

mom's vegetable garden

Hai all..
Pagi tadi saya ada exam, so petang ni berehat saja di rumah. Minum petang with my mom @ indai. Then dia lepak kat kebun dia di belakang rumah...habis exam tadi baru la saya akan dapat merasa holi holiday until 28 Dec ni ;)
********
Kawasan belakang rumah saya tidaklah luas sangat, namun masih ada ruang untuk kami berbudi kepada tanah. Biasalah orang tua kita kan, mana la dia nak duduk diam saja & kemas mengemas dalam rumah saja. Dari dulu2 memang kawasan ni sentiasa ada bermacam jenis sayur-sayuran yang dia tanam di sini. Memandangkan saya free petang ni, saya join la dia lepak sambil membelai tanamannya di sini..apalagi saya, snap2 la hasilnya..
Limau kasturi kami berbuah lebat sekarang ni...suka sangat saya tengok.So senang la, nak limau kasturi petik je coz pokoknya tak tinggi sangat.Saya suka buat jus limau nipis nih :)

Nampak tak daun yang menjalar kat pokok cili tu? Itu ialah sayur daun labu merah emak saya.Pandai tak u all makan? Emak saya biasa masak lemak + buah labu merah yang masih muda.

Cili2 pun lebat juga, ada lagi kat belakang nun...nampak tak kesan yang dah dipetik tu? Saya yang petik tadi? hrmmm snap2 & petik memetik je dia tu pandai kan.apalaaa..

Ini pandan pula..macam2 kegunaannya..
 
Kacang panjang + sayur terung yang baru dipetik di belakang rumah. Best kan, tak payah beli2..fresh sangat, from garden to kitchen gitu..

Banyak la juga ni kami petik..sedekah dengan jiran lepas ni, biar dapat pahala kan. Hati pun banyak gumbira bila melihat orang sukaa..ya tak?Ada juga yang emak saya petik untuk dijual 2 hari yang lepas..
Selain tu ada juga cangkuk manis & daun ubi di sini..
Suka bunga ini..orang kata bagus tanam pokok bunga berduri untuk menggelakkan benda yang tak baik cthnya spt ular..
ok all..
 

Thursday, December 6, 2012

Patung Dora milik Qeisha yang sangat comel!

Our little princess lama dah mengidamkan patung Dora ni. If boleh, semuanya nak Dora...beg dora, tumbler dora,stationery dora dan segala-galanya dora. 3 days ago,si daddy balik dari kerja singgah kat kedai world of cartoon di bintang megamall belikan Qeisha patung Dora yang besar ni. Surprise buat Qeisha...
Qeisha happy sangat dapat patung Dora yang dia idamkan selama ini. Berkali-kali sayang dady dia.Memang cute sangat la, lembut..dan qeisha suka sangat peluk patung dora ni.
Dora is a true heroine.. She is a born explorer, always eager for the next adventure. Though she's only seven, she serves as something of a big sister to her best friend, Boots, and to the viewer as well. With her pride in being bilingual, her respect for her elders, her growing understanding of her culture and heritage, and her love for storytelling and music..

The price is rm104.90, no discount okeh...ok la tu.The most important is 'quality', coz dia owez peluk & bawa tidur lagi kan..

My daughter Saleisha Qeisha loves watching Dora the Explorer & like Dora very much. Syok sangat bila kita panggil dia Dora.See..muka happy dia, muka baru bangun tidur nih.hehe

Eisha Dora kesayangan mama...suka buat coloring online, play Dora games are grouped by themes like dress-up, stories, letters and spelling, numbers and shapes, sports, art, arcade-style, and adventure on at NickJr.com..mcm2 xtvt yang ada..

upgrade our car with Touch Screen TFT-LCD with DVD/TV/AM/FM/AMP/UBS/SD/Bluetooth

hai semua..
entry 'riak' niee.jagaa..!
tak selalu ya entry sebegini..zaman sekarang ni, semua nak kena update & upgrades kan. Rumah, kereta,handphone,lappy,education,penampilan, dan yang sewaktu dengannya. So, kami pun nak update audio sytem car milik kami juga. Upgraded 2 weeks ago sebenarnya...so, now our commonrail toyota hilux dah ada Touch Screen TFT-LCD. Ori lagi tu..complete with  woofer speaker, melayang la juga 1k+++..
It's ok, bukan selalu kan.Actually, saya tak perlukan benda ni sebenarnya, tapi my dear suami berkenan sangat, what to do..suka dalam terpaksa. Saya kan, bila drive, kena fokus takde masa nak menjeling menda nih!..walau auto, harus beware juga kan..
 
ada juga handbag lusuh saya tu.hehe..

org no 2 suka ialah Shane + Qeisha..
 
*continue revision ;)..tadi dah tidur 7.30pm-11.30pm..

Sunday, December 2, 2012

our trip to Bario..

 
hai semuanya..
Ini story trip ke Bario 28-29 Nov hari tu. Baru je tranfer pic2 semalam.Fri ku ada bg kursus dgn guru2 swasta, sat & today berehat puas2 kat rumah with anak2.
 jom la kita layan pica2 yg ada..banyak sebenarnya tapi nak upload banyak2 pun bosan pulak org nanti.zasss..
ini muka mem yg sgt excited tu..sempat tau, coz saya ada cameraman peribadi masa nih.

in twin otter di udara. :D.It was also my first experience riding in an eighteen seat twin otter. It was a small airplane. I could see the pilots in the cockpit performing their duties. There was no stewardess, food and drinks.:)

transit 15 minutes at Marudi.. 

Greenland in Bario..masa nak landing ni..

Hubby bagitau, yg kat bawah nun la homestay tempat kami berdua nanti..naaa... sempat jugak saya captured kan.

Berhadapan tempat mr hubby bagi buku2 akaun dengan penduduk2 di situ..tenang sangat di sini. Permandangan yang menghijau sangat menyegarkan, udara di sini sangat bersih. Walaupun panas terik, tapi masih rasa sejuk.
Pelancong tu berjalan kaki menikmati keindahan alam semulajadi..
Inilah homestay milik Nancy & Harris..mereka sangat freindly..Di belakang saya tu ialah paddy field milik mereka juga. Mereka baru tanam padi, so tak ada la orang jual beras bario.Tapi dapat la juga souvenir beras drpd kakNancy. tq so much kak Nancy..
Owner homestay memberi peluang kepada kami berdua ronda2  with motosikal milik mereka. hmmm syokla kami berdua, ronda2 di kawasan tu..saya yang membonceng sibuk ambik gambar. See..kat  mirror motor tu?hehe.best sangat la kat sini..

Paddy field & greenland in Bario.. I was very glad to see forests still intact and untouched..
Dah senja, barulah kami balik ke homestay..

welcome dinner for us.Simple but delicious dinner..
pineapple from Bario is very sweet & juicy!

left pic : with Christine, my new freind.She is 15 years old. and..
right pic : with Grace. She is from Selangor. Melancong sorang2 ke Bario.Saya salute la dgn dia, coz berani travelling seorang diri. Dia kata sebagai persediaan, coz Jan next year dia akan posting. So, bila diposting ke Sarawak, tak la dia binggung sgt coz dah travelling ke sini. Rupa-rupanya dia bakal guru juga, English teacher nih. She is 23rd years old. Muda lagi tu. She is very freindly also, she join dinner with us & chit chat at balcony..


pic atas : my hubby...ptc, perbankan tanpa cawangan dgn menggunakan mesin yg canggih dapat membuat urusan perbankan secara percuma di kawasan pedalaman yang tiada cawangan bank. So, urusan dia ke sini masa ni adalah menghantar buku2 akaun penduduk Bario yang telah membuka akaun semasa penyerahan mesin ni.
pic bawah : mr hubby with mr Harris & me with hubby. Saya tak sempat nak ambik gambar with kakNancy coz dia bz sgt. Tghari tu juga, ada 1 trip lagi guests dia datang frm Australia juga.So, dia tak bersama kami turun ke kedai runcit miliknya.
Waktu malam di sini sangat sejuk tau..sejuk yang melampau bagi saya. Air tak payah simpan dlm freezer, biarkan saja seperti baru keluar dari freezer juga.Masa mandi, sangat la sejuk..macam air ais je air kat sini. Dah la saya kat miri biasa mandi air suam. Tapikan bila dah mandi rasa sangat segar pula. pic di atas : minum hot tea, sebelum mandi :)
the living hall..
 

on the way ke airport, sempat saya captured pic ni from Harris 4wheel drive, student2 from Australia tgh membuat kerja amal kat klinik di Bario. Mr Harris bagitau, mereka nak buat landscape kat situ..mereka sama homestay dgn kami juga.
Nanas Bario percuma frm Mr Harris souvenir utk family2 di Miri & chocolate utk anak2.Qeisha tidur masa kami sampai di rumah. Dear kakNancy &Harris :Thank you very much for your warm & freindly hospitality towards to us..u all the best!

*ok all, my my hubby,my mum & my lil bro baru sampai dari kampung membawa bermacam-macam buah-buahan..so saya nak layan dulu la frutty2 itu, specially 'isu',rambutan,langsat & durian frm dusun my FIL & MIL..

Wednesday, November 28, 2012

Travelling to Bario!

 
Hai all..
 gud morning & happy Wednesday.
Saya bangun awal hari ni coz nak travelling ke Bario. Semalam tidur awal sangat, belum  packing lagi. This is my 1st time pergi ke Bario, walaupun Bario tu dlm Sarawak. Excited juga rasanya ( coz lom pernah pergi bah). My hubby pernah beberapa kali travelling ke Bario, dari pengalaman yg dia ceritakan & gambar2 yang dia ambil di sana.. macam menarik juga dan terasa ingin ke sana, so hari ini tercapai juga hasrat saya. Dia cerita tempat di situ sejuk sangat, kaya dengan keindahan alam semulajadi yang menghijau.Dan saya sangat suka nanas Bario & beras bario..
Macam ni lah twin otter yang kami gunakan fly to bario nanti. That's why tak berani nak bawa anak2 sekali. Tunggulah mereka dah masuk sklh rendah nanti, baru berani nak bawa.Lagipun, kami travel 1 day saja..
ok all...kemas dah, sempat lagi buat post ni kan.So nak siapkan diri pulak lepas ni. Balik dari Bario nanti saya upload pica2 di sana. Moga kami selamat pergi & kembali...May God owez be with us..amen:)
Have a nice day 2 u all...


Thursday, November 22, 2012

meal carrier yang sangat cute!

hai everyone..
saja je ni nak post about meal carrier milik shane & Qeisha saya yang cute sesangat.( beli 2 packs 650g susu sustagen, dpt free gift menda nih)..
red color milik shane..

green color Qeisha punya..
milik mereka berdua..
but now : meal carrier ni, mrk jadikan tempat simpan mainan pulak!
 
:D
 
ok all...babaiiii

Wednesday, November 14, 2012

Our outing to the Bintang Megamall..

Hai all..
Bangun seawal 3am, gigih nak siapkan assignment sambil2 layan fav songs supaya mata tak mengantuk.Hopefully dapat siap be4 Sat ni. Pening, pusing, kusut, serabut, stress itulah yang sedang dialami semasa memerah otak untuk menghasilkan tugasan yang terbaik. So, untuk release tension tu sekejap, i cuba buat entry about our little princess ni.
i wanna blog about our outing a few day ago..(Qeisha, momy & dady). Shane tak ikut, coz layan fav kartun dia..so dia tinggal with his nenek la.
kebetulan ada toyota roadshow kat mall ni, so asked Qeisha to stand here for captured her picture..

swing2 & makan2 at Marryborwn..
at Popular : owez..Dora Explorer books menjadi pujaan hatinya
Dora bag!!! dia suka sangat.pokai la mommy..

swim suit lagi..saya pilih 3, dan yang ini pilihan dia
 

Sementara tunggu si daddy menjemput bossnya di airpot, kami berdua lepak kat mcd.Tak tahan pulak berdiri lama2.Dan si comel saya sempat color2, sambung puzzle dora & mkn2..
that's all..
harus bersiap for meeting SEGI college nih. 18nov-7 Dec, penceramah KSPK utk SEGI college. :)
babaiiii, have a nice day 2 u all

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers