Sunday, December 2, 2012

our trip to Bario..

 
hai semuanya..
Ini story trip ke Bario 28-29 Nov hari tu. Baru je tranfer pic2 semalam.Fri ku ada bg kursus dgn guru2 swasta, sat & today berehat puas2 kat rumah with anak2.
 jom la kita layan pica2 yg ada..banyak sebenarnya tapi nak upload banyak2 pun bosan pulak org nanti.zasss..
ini muka mem yg sgt excited tu..sempat tau, coz saya ada cameraman peribadi masa nih.

in twin otter di udara. :D.It was also my first experience riding in an eighteen seat twin otter. It was a small airplane. I could see the pilots in the cockpit performing their duties. There was no stewardess, food and drinks.:)

transit 15 minutes at Marudi.. 

Greenland in Bario..masa nak landing ni..

Hubby bagitau, yg kat bawah nun la homestay tempat kami berdua nanti..naaa... sempat jugak saya captured kan.

Berhadapan tempat mr hubby bagi buku2 akaun dengan penduduk2 di situ..tenang sangat di sini. Permandangan yang menghijau sangat menyegarkan, udara di sini sangat bersih. Walaupun panas terik, tapi masih rasa sejuk.
Pelancong tu berjalan kaki menikmati keindahan alam semulajadi..
Inilah homestay milik Nancy & Harris..mereka sangat freindly..Di belakang saya tu ialah paddy field milik mereka juga. Mereka baru tanam padi, so tak ada la orang jual beras bario.Tapi dapat la juga souvenir beras drpd kakNancy. tq so much kak Nancy..
Owner homestay memberi peluang kepada kami berdua ronda2  with motosikal milik mereka. hmmm syokla kami berdua, ronda2 di kawasan tu..saya yang membonceng sibuk ambik gambar. See..kat  mirror motor tu?hehe.best sangat la kat sini..

Paddy field & greenland in Bario.. I was very glad to see forests still intact and untouched..
Dah senja, barulah kami balik ke homestay..

welcome dinner for us.Simple but delicious dinner..
pineapple from Bario is very sweet & juicy!

left pic : with Christine, my new freind.She is 15 years old. and..
right pic : with Grace. She is from Selangor. Melancong sorang2 ke Bario.Saya salute la dgn dia, coz berani travelling seorang diri. Dia kata sebagai persediaan, coz Jan next year dia akan posting. So, bila diposting ke Sarawak, tak la dia binggung sgt coz dah travelling ke sini. Rupa-rupanya dia bakal guru juga, English teacher nih. She is 23rd years old. Muda lagi tu. She is very freindly also, she join dinner with us & chit chat at balcony..


pic atas : my hubby...ptc, perbankan tanpa cawangan dgn menggunakan mesin yg canggih dapat membuat urusan perbankan secara percuma di kawasan pedalaman yang tiada cawangan bank. So, urusan dia ke sini masa ni adalah menghantar buku2 akaun penduduk Bario yang telah membuka akaun semasa penyerahan mesin ni.
pic bawah : mr hubby with mr Harris & me with hubby. Saya tak sempat nak ambik gambar with kakNancy coz dia bz sgt. Tghari tu juga, ada 1 trip lagi guests dia datang frm Australia juga.So, dia tak bersama kami turun ke kedai runcit miliknya.
Waktu malam di sini sangat sejuk tau..sejuk yang melampau bagi saya. Air tak payah simpan dlm freezer, biarkan saja seperti baru keluar dari freezer juga.Masa mandi, sangat la sejuk..macam air ais je air kat sini. Dah la saya kat miri biasa mandi air suam. Tapikan bila dah mandi rasa sangat segar pula. pic di atas : minum hot tea, sebelum mandi :)
the living hall..
 

on the way ke airport, sempat saya captured pic ni from Harris 4wheel drive, student2 from Australia tgh membuat kerja amal kat klinik di Bario. Mr Harris bagitau, mereka nak buat landscape kat situ..mereka sama homestay dgn kami juga.
Nanas Bario percuma frm Mr Harris souvenir utk family2 di Miri & chocolate utk anak2.Qeisha tidur masa kami sampai di rumah. Dear kakNancy &Harris :Thank you very much for your warm & freindly hospitality towards to us..u all the best!

*ok all, my my hubby,my mum & my lil bro baru sampai dari kampung membawa bermacam-macam buah-buahan..so saya nak layan dulu la frutty2 itu, specially 'isu',rambutan,langsat & durian frm dusun my FIL & MIL..

4 comments:

  1. Seronoknya Win...
    Tempatnya nampak tenang, dpt naik motor plak tu... mmg nampak sgt sweet.


    ReplyDelete
  2. ya miss mirror, terasa sgt tenang dan suasana kampung spt itu sgt saya suka.dh la pddk di situ sgt freindly..

    ReplyDelete
  3. Hello, momyShane. Waaa... Bestnya kan. Tempat dia hijau, segar dan sejuk. Mesti udara 100% bersih...fuh..sihat paru2 kita, he3...(nenas dia mesti manis) Harap2 keadaannya kekal sampai bila2...:)

    ReplyDelete
  4. best kakimun..oneday, bawalah family kakimun cuti2 ke Bario.hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers