Tuesday, March 29, 2011

isu:Botol susu Bisphenol.A. free (bebas BPA)

Ini isu awal bulan Mac ni...Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi 'Bisphenol A' (BPA), berkuat kuasa 1 Mac 2012, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai .Saya yakin parents kecoh dengan isu ini, specially ibu2 seperti saya. Saya akui saya sendiri sangat risau dengan isu ini.Nak tau camana saya dapat tau berita ini?Ini kisah 3 weeks ago on the way tengah driving balik dari sekolah dalam kul 12 tgh/hari saya terdengar kat radio cats fm, deejay sedang berceloteh tentang hal ini.Saya amat2 terkejut  coz sebelum ini saya tak menyedari tentang penggunaan botol susu BPA free ni. Then, bila saya google tentang isu ini, barulah saya tau apa itu polikarbonat & BPA. Terasa teramat kesal coz baru tau hal ini. Bila saya check botol2 susu anak2 OMG...saya dapati kebanyakannya bukan botol susu BPA free...yalah, ini semua gara2 terlalu mengagung-agungkan jenama 'Anakku'..sampaikan botol susu pun nak yang 'Anakku'...keesokkan harinya, semua botol2 susu tu saya buang setelah mendapatkan botol susu BPA free..kalau u all nak tau Ciri-ciri botol susu bayi adalah "BPA Free" dan  Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat (BPA) sila klik sini
inilah botol2 susu BPA untuk anak2 saya. U all boleh cari yang jenama 'pureen' & 'Anakku' tengok tu, still berminat dengan jenama tu juga. Harganya sederhana sahaja..tapi lebih mahal berbanding botol susu yang bukan BPA free.It's ok demi kesihatan anak2 yang kita sayangi..buatlah yang terbaik untuk mereka.
Nak tau lebih lanjut lagi boleh juga singgah sini
*Bagi ibubapa2 & kawan2 yang belum bertindak silalah bertindak sekarang.Tak payah nak tunggu 1 tahun yang akan datang...jangan gunakan istilah sudah terlambat.betul tak?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers