Friday, May 21, 2010

miss tourism intercontinental 2010 world grand final

Hii everyone.. semalam pergi tengok miss tourism intercontinental 2010 world grand final with husband kat....
venue: Miri Indoor Stadium 
date: 20 may 2010 (miricity birthday)

Miss Tourism Intercontinental 2010 World Grand Final will be held in Miri City. This is one of the bigger and World events will organized in Malaysia.

miss2 menari...they r very beautiful!!!!!!

antara miss2 pada malam itu...

miss malaysia..so beautiful!!!!

 It was a memorable evening for Miss Venezuela, Myriam Janeth Abreu Medfina, 22 who was crowned Miss Tourism Intercontinental 2010

Deputy Chief Minister Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan crowned the title winner

A total of 33 countries took part in the competition hosted in Miri for the second time.

*memang puas hati tengok miss2 yang cantik2. Habis dalam kul 11 mlm...enjoyed..
me,



Wednesday, May 19, 2010

contest senyuman paling menawan

hai all..
Saya dapat TAG+CONTEST daripada mama c'fa. tq mama c'fa coz dah senaraikan saya dalam tag list ya.
Tak tau la..menawan ke tidak senyuman saya ni.hehehehe....kalau tak menawan , tolong jangan menyampah ye...kalau cali pun, ketawa je lah..hahaha.

menawan ker???? the latest ni..

Kenapa saya suka senyum?????
Saya memang suka senyum, nak tayang gigi yang cantik.hehehe.Suka tengok orang tersenyum..daripada orang yang bermasam muka atau terlalu serius..itulah saya suka senyum
kau tersenyum, ku tersenyum kemesraan menguntum...
oh ya, lagi satu senyum juga petua awet muda kan dan boleh menghilangkan stress..
* smile always*

orang2 yang kena TAG:
4.Ain

upss..jgn lupe ye letak gmbr kt bwh ni skli tau..sbgai syaratnye


so lepas submit entry boleh la ke blog penganjur contestnya ya.. ni die



* cepat2 tau buat entry..esok tarikh akhir..

me,



Tuesday, May 18, 2010

Hebatnya Teh Hijau

Di Jepun, penduduk kawasan Uji dan Shizuoka mempunyai kadar penyakit kanser terendah di dunia. Mengapa? Di kawasan inilah kebanyakan pokok teh hijau atau green tea ditanam, dan penduduknya sentiasa minum teh hijau yang berkualiti tinggi berbanding masyarakat Jepun di kawasan lain.


Teh hijau berkualiti mengandungi lebih banyak polyphenols yang sering juga disebut catechins. Ini adalah bahan antioxidan yang mampu melawan virus, memperlahankan proses penuaan dan mempunyai kesan positif ke atas kesihatan

Teh ini juga mengandungi sejenis lagi antioksidan, epigallocatechin gallate (EGCG) yang dikatakan 100 kali lebih efektif berbanding vitamin C dan 25 kali lebih berkesan daripada vitamin E dalam melindungi sel-sel dan DNA daripada rosak, dan dikaitkan dengan kanser, penyakit jantung serta penyakit-penyakit serius lain.

Terdapat banyak keistimewaan teh hijau, antaranya:


• Mengurangkan tekanan darah tinggi. Meminum teh hijau boleh menahan angiotensin II yang menyebabkan tekanan darah tinggi.


• Mengurangkan kadar gula dalam darah. Polyphenols dan polysaccharides dalam teh hijau amat efektif dalam menurunkan kadar gula dalam darah.


• Melawan kanser. Terdapat banyak kajian menunjukkan catechins, sejenis antioxidan di dalam teh hijau berkesan dalam pencegahan kanser.


• Memberi manfaat kepada sistem imun.


• Mengurangkan kolesterol.


• Meningkatkan kadar metabolism serta membantu tubuh membakar lemak secara semula jadi.

#Betul tu Qeisha..teringat mama dengan mommyYen ngan Yen yang minat sangat green tea. Si ayen, pandai order air sendiri.tak lain tak bukan green tea...

me,




sumber: sajionline


Sunday, May 16, 2010

Miri International Jazz Festival

Hi everyone...
Selamat hari guru kepada semua rakan-rakan pendidik semua...tadi dapat sms dari abang ipar, menarik juga sms tersebut.
C- cantik budi pekertinya
I - inovatif praktisnya
K- kreatif mindanya
G- garang semangatnya
U- unggul ilmunya... happy teachers day 2010!

Oh ya..malam sabtu pergi ke Miri International Jazz Festival di Parkcity Everly Hotel dengan husband dan seorang staf sama kerja dengan husband. Best juga..dari pukul 7pm sampai pukul 1am. Berbaloi juga bayar tiket rm60 seorang. Sebabnya ada 4 buah negara yang membuat persembahan.Layanzz pic2 di MIJF...

Miri International Jazz Festival aims to be the leading tourism-driven music festival in the region. By assembling regionally and internationally recognised, jazz musicians, the musical event aims to draw visitors to Miri and the Northern Region of Sarawak for a fun-filled and entertaining experience and at the same time showcasing Miri as a city of cosmopolitanism and relaxing lifestyle.


The Miri International Jazz Festival is organised by the Sarawak Tourism Board in collaboration with a select group of committee members from the private sectors
Performers...Switzerland, Brazil, USA and Indonesia...

Aksi2 penonton..yang menyaksikan. Ada yang menari..very happenning..

Ada juga bergambar dengan artis yang  buat performers malam tu...

Balik dari Miri International Jazz Festival...terlihat ada satu self accident. Teruk juga..tengok lah pic2 atas ni..
Singgah kejap ambik gambar.

Enjoyed at Miri International Jazz Festival 2010....
That's all.
me,

Saturday, May 15, 2010

Gotong-royong Perdana

Hi all... Semoga sihat sejahtera semuanya..
Pagi tadi ada gotong-royong perdana di sekolah. Letih tapi seronok bergotong- royong beramai-ramai..
Rajin juga para guru dan student2 saya tengok...
Oh ya, selamat hari guru..kepada semua rakan2 pendidik semua. Esok ya, nantikan kejutan untuk guru2 semua...hehehe.Kejutan apa pula ya??

Antara kerja2 yang dibuat masa gotong-royong tadi..hehehe.Biasanya orang malas mesti nak bukti buat kerja kan.hahahaha

 
Haaa..ini baru muka2 yang rajin..sampaikan bunga2 pun dicabut..

Tengok tu..simen2 pun dicat..ada yang tolong memerhati...
Ok that's all. Nak bersiap pergi ke Miri International jazz Festival ni..

me,


Friday, May 14, 2010

My watermark

Hi all
moga sihat sejahtera semuanya..
Hari ini saya seharian di pustaka ,miri mengikuti mesyuarat latihan sistem maklumat pra kebangsaan.
Best juga dapat jumpa dengan kawan-kawan dari sekolah lain, specially cikgu dari sk kmpung luak.Saya pernah mengajar 2 tahun di situ.


oh ya,pasal watermark..saya takde check email..tu la tak tau watermark saya dah siap sebenarnya.Rupa2nya pukul 11 lebih tadi dah eliss send to me.tq so much eliss.Saya suka...free lagi tu.Lepas ni adalah cop pic2 saya..lalalalala...

Ini lah rupa watermark saya...tq so much ya eliss. Kamu sungguh baik hati dah buat watermark free untuk saya. I like it...
siapa nak watermark free??klik Siapa Mahu Watermark Free?


me,

 

Thursday, May 13, 2010

"Saya Mahu Watermark FREE dari elissmie.com "

Bestnyer berpeluang nak dapatkan watermark free ni...tapi ada syaratnya..
Senang jer syarat2nya..

1. Mestilah seorang Follower belog elissmie.com . Kalau bukan follower tidak layak untuk mendapatkan Watermark FREE ini. Kalo nak jugak, terpaksa lah jadi follower seumur hidup.hahahaha.

-dah follow dah..-
2.Buat satu entri yang bertajuk "Saya Mahu Watermark FREE dari elissmie.com "
-done-
3.Nyatakan nama belog , warna dan font yang anda inginkan pada Watermark FREE anda tu.Terhad kepada 2 font sahaja.Font pada Nama belog dan Copyright Reserved © tu.
Nama belog: mumyShaneQeisha
- purple
- cornthan


3. Jangan lupa masukkan LINK-LINK berikut di dalam entri anda:





3.Tinggalkan permalink pada comment box entry ini lah.
- done -


4. First Come First Serve.Bagi aku masa 2-3 hari bekerja yer untuk siapkan ok.Dan jangan lupa tinggalkan sekali alamat email anda yer untuk dihubungi.
arcriel82@yahoo.com
 
Korang nak tak???Mulalah buat entry sekarang, apa tunggu lagi?

me,















Wednesday, May 12, 2010

Marina Bay,Miri

Hi all... Salam 1 Malaysia!
Petang Ahad lepas my family plan nak pergi bersantai kat marina bay, miri. Lokasinya tak jauh dari Taman Selera, Tanjung. Cuaca baik...so menjadi la plan kami. Layan pic2 di marina bay ya...
Marina Bay Seafood Restaurant view...

Shane and Qeisha with dady see the deep blue sea..
The sea in Miri is a deep blue that is rivaled only by the best beaches in Sabah. The gentle undulating waves and the cool breeze coming in from the beach makes the leisurely stroll from the car park (which is quite a distance away) to the restaurant rather enjoyable.


on the top pic...
The landmark of the Marina Bay Seafood Restaurant is a huge bronze seahorse facing the sea.
above pic...
seafaring vessels were parked there..

on top pic...
There is a wooden path surrounding the area beside the sea and it offers a great view of the coastline and the cityscape across the body of water.
above pic...
Shane n Qeisha..my lovely kids
*enjoyed at marina bay miri...

me,
 
 


Tuesday, May 11, 2010

akhirnya blog badge siap

hi everyone...
Akhirnya siap juga blog badge saya. Beberapa kali tempah tak dapat2 akhirnya berhasil juga..
Saya suka sangat...
Saya dapat tau kat shout box saya tadi.Tq so much saudara afzar.Kamu sangat kreatif buat design blog badge ni..

haaaa..cantik kan??
*sesiapa yang nak buat blog badge, tempah jer kat saudara afzar.Free punya.Saya rasa ramai dah buat, saya yang lambat ni..nasib lah dapat.Kalau tak frust saya.hehehehe

me,

Monday, May 10, 2010

RAILWAY(block series)

Hi all...
Moga baik2 semuanya...
Sabtu n Ahad (8 n 9hb) ada PC fair kat indoor stadium miri. Memang ramai sangat orang, coz banyak la barangan yang dijual dengan harga promosi. Lepas mesyuarat staf Sabtu tu, saya ngan hubby pun tak lepaskan peluang turut serbu. Anak2 tinggal ngan nenek mereka kat umah. Memang tau tempat ni sesak sangat tu la tak bawa diaorang. Ada la jugak yang kami dua beli, dah nama nya harga special kan.
Kat PC fair ni juga saya beli railway playset untuk shane ngan qeisha ni..murah jer...
Shane n Qeisha suka sangat....layan pic2 shane n qeisha with playset tu..

Shane asyik nak tangkap car tu jer..syok betul dia.qeisha teringin nak pegang tapi takut kena herdik si shane.tengok jer la anak dara seorang tu.cian..

                              
Tengok tu..seronok sangat mereka dua main sama-sama. Saya pun turut happy tengok anak2 gembira...

                                              
kesian Qeisha menunggu giliran, shane tak bagi2 jugak...dia nak tengok car bergerak kat railway tu. Shane pulak gatal tangan nak pegang2 car tu..

Haaa syok sangat shane ni with playset tu kan...mumy pun tumpang juga.hehehe

p/s Budak-budak kalau barang baru memang suka sangat. Kita sebagai ibu pula terasa bahagia bila melihat anak2 gembira...sampaikan terlupa kehendak kita sendiri..yang utama adalah anak2.betul tak???

me,

Sunday, May 9, 2010

“GOD * BLESS * OUR * MOMS * ON * MOTHER’S * DAY”

God*Bless*Our*Moms*On*Mother’s*Day”…..,



We love them so……,

They made us……,

And raised us……,

So we’ve got to be sure…..,

To let them know……,

Why they’re so precious……,

And we’re so grateful…..,

That now in our own special way……,

We all should……,

Take a little time to say……,

God*Bless*Our*Moms*On*Mother’s*Day”…..,

Yes, God*Bless*Our*Moms*On*Mother’s*Day”……! ! !

you're the greatest mum in the world..
Trade Martin, 2010
me,



Friday, May 7, 2010

Jawab tagged dari Mommy Yen

Hi everyone... Saya telah ditag oleh mommy yen tadi.

Mesti jawab punya..


Ini jawapan2 nya ya..


Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?What will u do if u know that your friend has been back stab on u ?
~ Huhuhu..sedih banget kalau ada member tikam dari belakang...saya akan jumpa face 2 face ngan dia, nak tau kenapa buat begitu.



6 orang di hati anda?6 people in your heart?
~my son,my daughter,myhubby,my mom,my brother,my eldest aunty



Anda rasa anda comel?Do u think u're cute?
~ maybe...kehkehkeh.perasan kan,tak pe..u all tak rugi pun



Single or taken?
~ of coz im TAKEN lol


Blog yang anda suka?Blog that u like?
-mama2 blogger blog n others..


adakah bilik anda kemas setiap hari?Do u clean your room everyday?
~ seboleh-bolehnya setiap hari..coz bilik yang tak kemas buat hati tak tenang, tapi time saya kerja anak2 saya pulak kemaskan..hehehe u know???tolong sepahkan dengan toys2 mereka ler



Lagu terakhir yang anda dengar?The last song u listening?
~ Lagu 'andai ku tahu'-UNGU. tgh drive balik dari sekolah tengahari tadi saya dengar. layan sangat saya lagu tu tadi, sebak je dengar senikatanya..."Andai ku tahu…. Kapan tiba ajalku… Ku akan memohon tuhan tolong panjangkan umurku…"



Last text message?
~hmmm hari ni saya tak de text message..kredit saya tak aktif hari ni..hehehehe.semalam text kawan sama sekolah jer


Last phone call?
~dari dady shane my hubby...ptg semalam.call suruh open the gate.kehkehkeh


Hari terakhir anda menangis?Last day u cried?
~bila baca dan terlihat kes2 pembuangan n penderaan bayi2...dalam bulan April yang dahsyat sangat kes2nya



List lima color favorite anda?List down 5 of your favorite colours?
~white,green,blue,orange,purple


Orang terakhir anda ber-YM?The last people chat with u in YM?
~saya jarang open my YM.Tak silap saya..chat with my student last month



Game paling anda suka?Your favorite game?
~ flash games kot


Adakah anda peminat MCR?-
-no, no,no i tak minat MCR ya



Apa perasaan anda jawab tag ni?What do u feel when u answering this tag?
~seronok juga ler juga...juz 4 fun lol


Anda rasa tag ini best?Do u think this tag interesting?
~ best..suka kena tag..: )



Tag lagi 10 orangtag 10 other people
1.Miss Mirror a.k.a Sam
2.Ain
3.Siti
4.LyNn HaMzaH
5.Lela-lelord
6.irdina2010
7.Supermom 0978
8.mama c'fa
9: uda
10.lucy

okay, afterward nak inform rakan2 blogger yang saya tag tu ye

oh ya..ni pic shane 7 months kat nexus karambunai KK
Yaa udahhh...

me,



















Thursday, May 6, 2010

tow truck

Hi all..
semoga sihat semuanya..
Bukan nak cerita tentang tow truck ya..ini kisah anak bujang saya yang manja. Tow truck ni saya beli time shopping sama2 with Ryan family kat imperial mall miri. Gara2 shane jealous tengok ryan ada fire engine baru la saya belikan dia tow truck ni. Si Ryan pula tak kasi shane pegang2 coz masih baru..sampai dibawanya tidur gitu.hehehe.Mana tak nya shane ni frust sesangat.
Layan pic2 shane with tow turck barunya..

Tengok la shane...syok giler dapat toys baru. Hahaha..saya pilih tu coz tengok toy tu besar,biar dia suka. Tow truck tu tak de besnya..tak laju pun shane....

Letih dah shopping, mekorang pun singgah kat kfc. Sementara menunggu dadynya ambik order, shane layan tow truck tu jer...

* Anak2 kan...bila ada toys baru memang seronok.Shane suka sekejap jer.Sekarang ni tow truck itu telah terpecah dua. Bukan sayang pun dia tengok toy dia rosak...terlompat-lompat dia ketawa tengok tow truck tu pecah dua.Cali banget mungkin bagi dia...aduhai shane sayang

me,


Wednesday, May 5, 2010

Panduan Makan Di Luar

Tidak dapat dinafikan, makan di luar lebih menyenangkan berbanding membeli bahan dan memasak sendiri. Malah adakalanya lebih menjimatkan. Bagaimanapun jika makan di luar, anda tidak boleh mengawal bahan-bahan yang digunakan, atau cara sesuatu makanan dimasak.

Kadang-kadang semasa memesan kita beritahu, ‘Tak mahu banyak minyak, kurang garam, kurang gula…’ dan sebagainya, tetapi makanan yang dibawa ke meja tetap tidak seperti yang diminta.


Jika ke restoran-restoran makanan segera pula, segalanya mesti mengikut menu standard yang tersedia.


Sungguhpun begitu, ramai yang memilih untuk makan di luar; mungkin kerana tiada masa untuk menyediakan makanan sendiri, mahu mencuba menu baru, atau bersantai bersama kawan-kawan sambil menjamu selera.


Apa jua alasan anda, perkara utama yang perlu difikirkan ialah, makanan mesti baik untuk kesihatan. Jika mahu mengamalkan pemakanan sihat tanpa perlu mememasaknya sendiri, anda perlu bijak!
Apabila makan di luar, PILIH:

1. Tempat; sama ada restoran atau warung yang bersih.


2. Makanan yang sihat; kurang berminyak atau lemak, kurang manis atau masin dan rendah kalori. Contohnya, pilih capati, bukan roti canai, atau nasi putih dengan seketul kari ayam berbanding nasi briyani dengan dua ketul kambing.

3. Jenis makanan yang dipanggang, bakar, rebus, kukus, stir-fry dan elakkan makanan yang digoreng dengan minyak yang banyak, bersantan atau berkrim. Contoh, pilih mee sup berbanding mee kari atau popia basah berbanding popia goreng.


4. Pesan makanan yang sederhana. Jangan memesan terlalu banyak makanan; bukan sahaja untuk mengelak daripada pembaziran jika tidak dapat dihabiskan, tetapi juga untuk elak makan terlalu banyak sedangkan anda sudah pun kenyang.


5. Pesan desert hanya selepas habis makan. Mana tahu, anda sudah pun kenyang dan sebenarnya tidak perlu makan desert lagi. Jika mahu, pesan buah-buahan sahaja.


6. Air kosong berbanding sirap, air berkarbonat atau yang mengandungi banyak gula



# tapi kan bila makan kat luar, jarang kita nak order air kosong.betul tak????









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers