Wednesday, June 30, 2010

World Cup Bear!

Hiii everyone...
Entry ni nak tunjuk blue bear Qeisha..u all nak tak???free jer..utk pelanggan celcom..
tadaaaa...
Haaa....suka tak world cup bear ni??????????
tengok tu Qeisha suka sangat.
apalagi...caranya...

* Type BOLA send to 22188 and then reload RM 30 or more to get a mobile voucher on your XPAX. You'll also be in the running for RM 10,000 and faster grab the Celcom Blue Bear while stock last. Promotion is valid from 17 May to 11 July 2010

Kami pilih Brazil!!!! ingat nak pilih Argentina, tapi dah habis dah..
@@@ saya pun suka blue bear ni..cute

love,



Tuesday, June 29, 2010

School book bags

Hii every one....
Semoga sihat semuanya....
Bukannya nak cerita anak2 saya dah masuk playschool ya...belum lagi..
Ini kisah kedua-dua buah hati saya yang happy sangat dapat beg sekolah baru. Saya saje belikan beg sekolah untuk simpan buku2,drawing board,colour pencils dan alat tulis mereka yang selalu jer bersepah sana sini.Layan pic2 mereka with 1st school book bag...

Shane with 'mickey mouse' bag n Qeisha with 'princess' school bag.Seronok juga tengok mereka dua excited dengan beg tu...
*
*
*
*

Wadeh!!!! macam budak baik je rupanya. Shane n Qeisha dah kenal hampir semua huruf (alphabet.).harap anak2 mumy menjadi insan yang berguna di kemudian hari.amien...

@@@sangat lega kalau mereka berdua tak bergaduh..kalau bergaduh berebut barang,ya ampunnn hingar bingar je bunyinya.tambah lagi dengan tangisan qeisha ton 'E'.Biasala anak2 kan suka berebut barang walaupun sama...

####baru dapat upload pic..tak tau kenapa tadi ada prob nak loading pic
me,

beautiful roses for beautiful fren..


Alooo fren...
Very beautiful pink roses kan???Saya suka sangat.Dapat award ni dari kawan baik saya mommy Yen Nathaniel semalam. Dia tak tag coz line tenet dia slow time dia buat entry tentang award ni. Dia cuma inform kat shoutbox jer.Ingatkan semalam nak buat entry tentang award ni tapi malas nak on9 coz agak letih juga..
Tq mumy ayen
Okay saya juga nak pass award ni pada semua follower saya..
sila terima awardni ya fren..
bye...
me,

Thursday, June 24, 2010

tag 20 perkara tentang mumyShaneQeisha

 Tag ni daripada mommy Yen Nathaniel...yang cantik jelita. Tq 4 da tag ya, ada lah entry saya hari ini..
20???? banyaknyer...rasa macam nak buat esei pulak.
1. Anak sulung daripada 2 orang adik beradik
2.Ibu kepada Gerald Shane dan Saleisha Qeisha.Sepasang cahaya mata yang teramat saya sayangi..lebih daripada nyawa saya sendiri..
3. Seorang guru yang agak tegas dan garang tapi sayangkan anak-anak murid...
4. Ada lesen memandu semasa umur 24 tahun.Excited sangat nak drive keta time belum ada lesen. Bila dah ada lesen agak malas juga...suka bawak keta laju2 time lambat turun kerja. Tapi bukan tahap yang menakutkan yer...lebih suka bawa keta kecik jer..jimat kos!
5.Suka shopping with husband..sometime with kakak ipar..
6.Mula minat dengan jenama 'Hush Puppies'...berkualiti dan sangat selesa dipakai..100% cotton. Walaupun agak mahal..alah membeli, menang memakai
7.Suka 'icecream rainbow'-kokoberry
8.oh ya...time sekolah rendah, saya merupakan ketua kelas dari tahun 2 sampai tahun 6. Masa itu saya sangat suka buli orang.hahahaha
9. Nama pangilan dari dulu hingga sekarang ialah WIN...hanya cikgu hasnah yang panggil saya Nie...hubby pangil dear
10.Suka pakaian dan barangan yang cute2
11.suka berkaroake di rumah lepaskan tension. Syok sangat bila dapat score atas      90.hehehehe
12.Masa di maktab selalu datang lambat tutorial...bersiap lama giler..nak cunn ler tu..sampaikan ada pernah lecturer tanya.."dari mana, dari boulevard ker?"
13.Berasa sangat senang bila dapat membantu orang lain
14.Kadang2 keras kepala..tidak suka dipaksa
15.Mencintai suamiku sepenuh hati...
16.Suka menonton afc channel(suka tengok chef2 memasak)ceria,(join anak2)astroria..sekarang ni channel sport pulak..'world cup'.Sebelum ni takde channel sport..tambah channel gara2 world cup
17. Suka warna pink,putih,hijau,ungu
18.Sayang mama sangat2....dialah ratu hatiku dan anak2ku
19.Seorang yang simple...bergaya ikut tempat.Kalau ada function melaram ler juga..
20.Suka blog mumyShaneQeisha..hehheeee.....

huhhhhh siap juga akhirnya....nak tag rakan2 yang lain pulak..

@@@@ sila buat yer...yang lain pun boleh buat juga.

Wednesday, June 23, 2010

Patung lilin Ronaldo

Hi all... Siapa kaki bola, angkat tangan!!!mesti ramai yang tengah demam bola kan.Tak apa ler bukan selalu ya, 4 tahun sekali
Siapa minat Ronaldo??haaa tengok tu ramai yang kata saya.hehehe
Time buat entry ni saya ngan husband tengah tengok live USA vs ALG..anda sokong mana??masih 0-0 ler...
haaa..ni dia patung lilin Ronaldo...dh tengok?if dah..abaikan yer

 HASIL kerja teliti termasuk solekan pada sudut-sudut sukar seperti mata
NAMANYA cukup sensasi dalam arena sukan bola sepak sehingga mendapat perhatian luar biasa daripada peminat. Dengan pengiktirafan melalui pelbagai anugerah termasuk Pemain Terbaik Dunia FIFA 2008, bukanlah menghairankan Cristiano Ronaldo menjadi rebutan banyak kelab antarabangsa.

Dengan status bintang bola sepak terbaik dan termahal dunia, Muzium Madame Tussauds di London memilih untuk menghasilkan patung lilin Ronaldo sebagai pengiktirafan kepada pemain itu.

PATUNG lilin Ronaldo dihasilkan Muzium Madame Tussauds di London sebagai penghormatan kepada pemain itu

Idea sebenar patung lilin Ronaldo dilakukan pada bulan ini juga bersempena dengan Piala Dunia 2010 yang kini sedang meriah berlangsung di Afrika Selatan. Pameran patung lilin Ronaldo boleh disaksikan orang ramai terutama peminatnya sejak 9 Jun lalu.

Tidak hanya hebat di atas padang, bergelar jejaka kacak, Ronaldo juga seorang pencinta fesyen. Maka tidak hairanlah Ronaldo mengidentifikasikan stail di butik miliknya CR7.



Kejayaan pembukaan butik tersebut mendapat sambutan hebat terutama dalam kalangan peminat Ronaldo yang meminati gaya macho jejaka itu.


Menyentuh gaya rambutnya, Ronaldo memberitahu dia tidak banyak mengubah trend rambut kerana gemar berpotongan pendek. Ini kerana rambut pendek memudahkannya untuk bergerak aktif di padang.


Lagipun, apabila berambut panjang cara penjagaannya amat rumit. Ia memerlukan terapi mengikut jadual supaya tidak mudah rosak.


"Rambut pendek mudah diurus. Sapu sahaja gel ia sudah nampak kemas dan segak," beritahunya.


@@@@@  memang hebat sangat ler pengiktirafan untuk Ronaldo ini...lagipun ini atas permintaan orang ramai yang mahukan patung lilin Ronaldo sebagai daya tarikan..
 
sumber:kosmo

Friday, June 18, 2010

Ketawa jauhkan penyakit jantung

Hi all.....
Mulakan hari anda dengan senyuman..
Ada tak u all tersenyum,tertawa,ketawa,tergelak atau dikertawakan hari ni???
SENYUMAN dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia melibatkan pergerakan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, wajah, kaki dan otot belakang badan.


SENYUMAN dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia melibatkan pergerakan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, wajah, kaki dan otot belakang badan.


Ketawa mengurut organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi yang membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrisi dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti bersenam untuk beberapa minit.

Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan tindak balas kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok dan ulser.


Pusat Perubatan Universiti Maryland, Amerika Syarikat menjalankan kajian ke atas 300 responden mendapati 40 peratus orang yang menghidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.


Kajian itu menyatakan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila seseorang ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar itu akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

##...so janganlah selalu bermasam muka, ketawalah sekiranya patut ketawa.Jangan pula ketawa tak tentu pasal.hehehe.Jangan lokek dengan senyuman.Tak der faedahnya kita menyombong, tak ada orang suka individu yang sombong.Betul tak??Selalulah berfikiran positif untuk menghindari stress. Amalkan gaya hidup sihat..dan jangan kurang ketawa, kerana orang yang sihat bukanlah orang yang kurang ketawa...tapi berwaspada juga jangan beri senyuman manis pada orang yang tak betul..BAHAYA.

me,




Sumber: Universiti Maryland

Tuesday, June 15, 2010

Bagaimana makanan boleh jadi 'racun'?

Muntah, cirit birit yang kadangkala berdarah dan sakit perut adalah tanda-tanda keracunan makanan


Pengambilan makanan yang dicemari bakteria kadang kala dianggap remeh. Bagaimanapun, seseorang boleh berhadapan penyakit yang boleh mengundang pelbagai komplikasi dan juga maut kerana sikap itu.



Baik sekiranya kita, terutama mereka yang terbabit dalam pengendalian makanan, memahami beberapa perkara berkaitan keracunan makanan ini.


Mengapa keracunan makanan berlaku:


1. Akibat pengambilan makanan yang dicemari bakteria atau virus.


Organisma halus itu terus hidup dalam makanan yang dimakan dan membiak dengan banyak hingga membawa jangkitan. Kuman dalam makanan yang tercemar mengeluarkan toksin atau racun yang membahayakan kesihatan.


Jenis-jenis kuman:


Bakteria Salmonella dan Campylobacter - membawa keracunan dikenali sebagai Salmonellosis dan Campylobacter enteritis. Bakteria-bakteria ini membawa jangkitan di bahagian perut serta usus dan ditemui dalam susu yang tidak dipasteur, air minuman yang tercemar, daging lembu, ayam serta telur.


Staphylococcus - membawa gejala Staphylococcus aureus. Bakteria ini biasanya hidup di permukaan kulit, kerongkong dan hidung manusia. Ia berpindah pada makanan ketika dimasak atau disediakan dengan keadaan tangan berkudis atau tidak dicuci dengan sempurna selepas keluar dari tandas. Bakteria ini mengeluarkan toksin enterotoksin yang mengakibatkan keracunan makanan.


Clostridium botulinum – boleh ditemui di mana-mana, termasuk dalam air dan tanah, serta tidak mudah mati walaupun terdedah pada suhu tinggi. Bakteria ini mengeluarkan toksin neurotoksin yang memudaratkan kesihatan.


E-coli – membawa gejala E- coli enteritis. Bakteria ini membiak dalam air yang tercemar atau tidak disuling dengan sempurna, atau dalam makanan yang disediakan dalam keadaan yang kotor. Ia mengeluarkan toksin endotoksin yang menyebabkan cirit-birit, muntah dan sakit perut yang boleh membawa maut, terutamanya di kalangan bayi dan kanak-kanak.

2. Akibat alahan.



Cendawan beracun, kulat dan juga bahan kimia dengan tanda-tanda yang sama, seperti muntah, cirit-birit, adakalanya berdarah, sakit perut, sakit kepala serta lenguh dan lemah di bahagian tangan, kaki dan otot-otot. Bagi kes-kes yang serius, mulut, lidah, bibir dan muka terasa kebas dan bernafasan terhenti, terutamanya akibat cendawan beracun atau alanan pada cengkerang.


Keracunan makanan akibat alahan biasanya melibatkan makanan atau minuman tertentu seperti siput dan cengkerang, buah strawberi, ikan, susu lembu yang mempunyai kandungan laktosa yang tinggi dan sebagainya.


Keracunan akibat cendawan beracun boleh mengundang pelbagai komplikasi yang akhirnya membawa maut. Sebab itu, elakkan makan cendawan yang dipetik di hutan jika tidak kenal mana satu yang beracun dan mana satu yang selamat.


Kulat yang terdapat pada makanan yang disimpan pada suhu bilik bagi tempoh yang terlalu lama seperti roti dan kek juga boleh menyebabkan keracunan makanan. Begitu juga dengan keracunan bahan kimia, contohnya daripada kuali dan periuk yang digunakan untuk memasak dan juga ubat.


Tanda-tanda keracunan makanan boleh dialami seawal-awalnya beberapa minit sahaja selepas makan, terutamanya yang berpunca daripada bahan kimia hingga selewat-lewatnya 72 jam.


Tempoh pengeraman, ia itu dari saat makanan dimakan hinggalah ke saat pesakit mula muntah, penting bagi mengenal pasti punca keracunan yang dialami.


Salmonellosis biasanya berlaku antara 12-48 jam selepas makan, E.coli enteritis antara 24 – 72 jam dan Clostridium botolinium 18 – 36 jam.


Serius atau tidak keadaan pesakit bergantung kepada faktor ketahanan badan, usia dan tahap kesihatan


Apa perlu dilakukan?


1. Segera ke klinik untuk mendapatkan rawatan apabila mengalami tanda-tanda awal seperti muntah dan cirit-birit.


2. Minum air secukupnya untuk menggantikan cecair yang hilang dalam tubuh badan.


3. Makan makanan lembut yang mudah dihadam.


4. Ambil ubat yang dibekalkan doktor untuk merehatkan perut.


Langkah pencegahan:


1. Utamakan kebersihan dan keselamatan makanan ketika menyimpan, menyediakan dan menghidang makanan di rumah.


2. Pastikan makanan berkeadaan bersih, dimasak sempurna dan cukup lama untuk membunuh kuman, terutamanya daging, telur, siput dan cengkerang.


3. Bersihkan tangan dengan air dan sabun setiap kali selepas keluar dari tandas sebelum menyentuh makanan.

sumber:sajionline




Monday, June 14, 2010

BSN nite..ksk zon miri

Hi all..selamat petang.. N3 kali ni tentang bsn nite hujung bulan mei hari tu..nak abdikan juga kenangan manis ni di sini.
Best juga family day staf2 bsn zon miri (join husband)..siangnya mereka ada main bowling n sukaneka...malamnya dinner kat Park City Everly Hotel..temanya santai n glamour..
Layan pic2 kami time dinner ari tu..

Tidak lepaskan peluang ambik gambar anak2 kat stage..entah apa2 yang dilihat oleh shane n Qeisha tu..masing2 sibuk..

@Lucu sangat Shane ikut main berebut kerusi..dia pusing2 saja dengan seronoknya dan tidak kisah dapat kerusi atau tidak.
@Qeisha sibuk nak ambil belon..masa balik banyak belon yang dia bawa.
@Suka tengok mereka berdua kat pic yang bawah sekali nie...

Dady berkaroake....dua2 buah hati kami pun menyibuk juga..memeriahkan lagi kononnya,
tak dapat mic, shane ambik whiteboard marker.Qeisha goyang2 ckit jer..

Pic habis dinner...Qeisha sibuk dengan pensel Park city everly hotel...
That's all
me,

Saturday, June 12, 2010

Pegaga, Antara 100 Herba Terbaik Dunia

Centella asiatica adalah nama saintifik bagi pegaga. Di Asia, herba ini digunakan dalam pelbagai budaya sebagai penawar bagi penyakit berkaitan darah, saraf dan depresi.

Pegaga kaya dengan vitamin A, B1, C, beta karotin dan galian seperti kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potassium dan magnesium. Sebab itu tidak hairanlah jika ada pakar herba meletakkan pegaga sebagai salah satu daripada 100 herba terbaik dunia.

Herba hijau berbentuk hampir bulat ini boleh membantu mempertingkatkan peredaran darah dan kesihatan kulit. Malah dibarat, pegaga diangkat sebagai herba yang baik untuk daya ingatan dan otak.


Terdapat kajian yang menunjukkan terdapat kompound yang diekstrak daripada pegaga sesuai untuk mengubati penyakit Alzheimer. Ujian ke atas tikus pula menunjukkan ekstrak C. asiatika daripada pegaga boleh menghalang ulser gastrik.


Selain itu, ia juga membawa kesan positif kepada penghidap hipertensi. Ekstrak yang sama daripada pegaga dikatakan berkesan untuk menurunkan tekanan darah. Pengambilan secara oral juga dipercayai dapat memperlahankan pertumbuhan sesetengah jenis ketumbuhan. C. asiatika juga amat berkesan dalam mengawal jangkitan virus.

Sebab itu, dari segi komersial, pegaga amat bernilai kerana daripadanya diekstrak asid asiatik dan asiatikoside yang digunakan dalam produk dematologial untuk menghilangkan parut. Selain itu, komponen lain daripada ekstrak pegaga juga bermanfaat untuk mengubati luka dan memberi kesan vaskular.


Sungguhpun pegaga mempunyai banyak manfaat kesihatan, tidak bermakna herba ini boleh diambil sesuka hati. Seperti juga pengambilan ubat dan rawatan therapeutik lain, pengambilannya perlulah mengikut peraturan agar selamat dan berkesan.


Sesetengah individu mungkin alah kepada pegaga sehingga menyebabkan radang kulit. Sungguhpun begitu belum terbukti pegaga bersifat toksik dalam dos yang selamat. Apapun, jika diambil secara berlebihan, pegaga boleh mengakibatkan sakit kepala, dan dalam sesetengah kes, pengsan. Bagi kaum wanita, awas! Jika diambil secara berlebihan, boleh menghalang anda daripada hamil.

Apabila membeli pegaga, pilihlah yang ditanam dalam persekitaran bersih

Memilih Pegaga


Lazim dijamah sebagai ulam, pegaga memang enak dinikmati bersama sambal. Bagaimanapun, apabila membeli pegaga, pilihlah yang berdaun besar dan mempunyai lebih kandungan air, kerana ia besar kemungkinan lebih kaya dengan bahan-bahan aktif. Pegaga tempatan contohnya, memenuhi kategori ini.


Selain itu, adalah lebih baik jika anda mengetahui sumber atau dari mana pegaga itu diperolehi. Sesetengah pegaga dipetik dari tepi-tepi parit yang tercemar dengan bahan-bahan kimia, logam berat serta bahan cemar lain yang boleh memudaratkan kesihatan. Jadi pilihlah pegaga yang ditanam dalam persekitaran yang bersih

@@@tapi kan, saya ni bukan pengemar pegaga ler...walaupun herba terbaik dunia..

sumber:sajionline

me,





Friday, June 11, 2010

Gawai Dayak 2010

Salam 1 Malaysia!!!
Entry about Gawai Festival celebrated at my homevillage..
Gawai Day or Gawai Dayak is a festival celebrated in Sarawak on 1 June every year. It is both a religious and social occasion. The word Gawai means a ritual or festival whereas Dayak is a collective name for the native ethnic groups of Sarawak: the Iban, also known as Sea Dayak and the Bidayuh people, also known as Land Dayak.

At midnight, the gong is beaten to call the celebrants to attention. The longhouse Chief (tuai rumah) or Festival Chief will lead everyone to drink the Ai Pengayu (normally tuak for long life) and at the same time wish each other "gayu-guru, gerai-nyamai" (long life, health and prosperity).

xtvt karoake..after drink 'ai pengayu'

Such visit is more commonly known as "ngabang" in the Iban language.

2nd Jun...'ngalu pengabang' from Taba village

Some will dance to the traditional music played, poco-poco,nyumpit n 'lumba perau'

** Gawai Dayak celebrations may last for several days. It is also during this time of year that many Dayak weddings take place, as it is one of the rare occasions when all the members of the community return home to their ancestral longhouse.

that's all
me,














Wednesday, June 9, 2010

mandi sungai kat kampung

hi all.. harap baik2 semuanya..
seminggu kami sekeluarga bercuti di kampung ng bekatan,ulu kanowit julau untuk sama2 meraikan Hari Gawai 2010. Kami tidak melepaskan peluang mandi manda di sungai..waktu yang paling sesuai ialah waktu petang kerana cuaca tidak panas sangat..
Layan pic2 kami mandi sungai..

shane n Qeisha with swim vest..tengoklah air sungai tu, jernih sangat. Dapat dilihat anak2 ikan yang berenang-renang di sungai..

seronoknya anak2 saya berpeluang mandi manda di sungai..perlu diawasi sentiasa..agak deras juga kat sini.
shane suka baling batu ke tengah2 sungai..

Kat sini agak dalam air..shane n Qeisha perlu gunakan float..

@ best kan mandi di sungai seperti ini..memang sangat istimewa..hanya di kampung sahaja ada peluang mandi manda seperti ini..ada tak yang teringin mandi sungai????????
Tunggu pula entry2 celebrate gawai 2010 di kampung saya..agak meriah juga.

me,

Tuesday, June 8, 2010

* Giveaway 'cayang ibu'

Hi everyone...
saya telah ditagged oleh mommy Yen untuk join GA ini. Terima kasih atas tagged ini.

gambar penganjur dan buah hatinya Imanina yang cute..

Bagi memenuhi syarat..gambar yang saya sertakan untuk join GA ini ialah...
*
*
*
*

Gambar ini diambil 29 mei 2010 dinner bsn family day kat Parkcity Everly Hotel ..
Dua2 buah hati saya Shane n Qeisha sangat seronok dan tidak peduli daddy mereka yang captured gambar..

5 orang yang saya tag ialah..
1. izan
2.mama c'fa
3.miss mirror
4.mamalieyna
5.ain

tarikh tutup: 30 jun 2010



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers