Tuesday, August 31, 2010

Sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-53 peringkat sekolah

Hai everyone...salam 1 Malaysia dan selamat Hari Kemerdekaan yang ke-53 .
Tema Hari Merdeka/Kebangsaan 2010 menarik sekali
1Malaysia Menjana transformasi
Usaha berterusan perlu dan sudah semesti
Agar tema dapat dicapai dan tidak sekadar menyedapkan kata dan hati
En3 hari ni tentang sambutan ambang merdeka di sekolah SK Riam batu 2 semalam. Agak meriah kerana sama2 mengibarkan jalur gemilang...
Jalur gemilang di bawah naunganmu, jalur gemilang kami semua bersatu...sama2 mengibarkan jalur gemilang..
comel jer.. budak pra saya ikut sama mengibarkan jalur gemilang

Antara persembahan2 pelajar..pic tak brpa memuaskan coz saya captured with hphone saja.
Menghiburkan...suka tengok tarian 1Malaysia...

*Di MIRI, Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng mengetuai sambutan Hari Kemerdekaan ke-53 peringkat negeri yang diadakan di Stadium Tertutup Bandaraya Miri.

Sejauh manakah 1Malaysia telah berjaya diserapkan ke dalam rakyat Malaysia? Lihat saja pada kepada diri sendiri, berapa ramaikah kawan berlainan bangsa dan agama yang kita ada? Mampukah kita berdiskusi secara berhemah dengan bangsa lain tanpa menyentuh isu-isu perkauman?

*ok, babai..nak blogwalking pula...
me,


Thursday, August 26, 2010

Shane nak merempit?????

Hi everyone...
A Mat Rempit is a Malaysian term for "an individual who participates in illegal street racing", usually involving underbone motorcycles (colloquially known as Kapcai) or scooters. Not all Mat Rempits are involved in street racing; some of them perform crazy stunts for fun, such as the wheelie, superman (lying flat on the seat), wikang, and scorpion (standing on the seat with one leg during a wheelie).
************************************************************
Oh no! bukan anak saya merempit ya..juz posing kat green scooter dady mereka.



Lama dah scooter ni, scooter husband masa bujang lagi. Ada sweet memori sebenarnya with scooter ni masa masih bercintun dulu. Pusing2 bandaraya malam kemerdekaan ikut geng2 motor lain, bukan merempit ya. Sekarang ni, scooter ni jarang digunakan...sometimes pusing2 kat kawasan perumahan jer.
Macam2 sound scooter shane. Qeisha takut jatuh..suka sangat tgok pic mereka dua ni, lega sesangat if shane tak marah qeisha..

ok, babaii..nak blogwalking pula lepas ni..

Tuesday, August 24, 2010

Berbohong secara kompulsif

Hi everyone...
Saya jumpa entry ni kat kosmo(family)..nak share dengan u all. Macam berguna untuk pengetahuan kita semua specially ibu-bapa2 dan bakal2 ibu-bapa2.
Apabila anak berbohong secara kerap ia adalah petanda awal masalah yang lebih serius.

KANAK-KANAK berbohong. Inilah satu kenyataan yang perlu dihadapi oleh kebanyakan ibu bapa. Tiada arahan atau galakan diperlukan.

Berbohong seakan sudah sebati dalam jiwa sesetengah kanak-kanak. Memperbesarkan masalah, memutar-belitkan kebenaran, mereka cerita dan menafikan kenyataan adalah antara yang akan dilakukan sewaktu bercakap bohong.

Namun, jika kekerapan seseorang anak berbohong menjadi kompulsif dan tanpa sebab, ibu bapa mungkin perlu 'campur tangan'.

Berbohong cara kompulsif biasanya dikaitkan dengan penderitaan anak ekoran gangguan masalah sosial pada peringkat awal. Khasnya akibat penyakit Gangguan Hiperaktif dan Kurang Daya Tumpuan (ADHD) dan gangguan perilaku.

Mengapa berbohong?
Takut
Perasaan takut adalah pendorong biasa untuk seseorang memberanikan diri berbohong. Takut dimarahi ibu atau takut kebebasan yang diberikan akan dirampas
Tabiat
Kata orang, semakin kerap kita mempraktikkan sesuatu, semakin mudahlah ia bertukar menjadi satu tabiat. Begitu juga dengan bercakap bohong.
Meniru
Sebahagian besar anak 'terpanggil' untuk berbohong setelah melihat orang lain melakukannya. Dilema yang dihadapi oleh ibu bapa adalah mampukah mereka melindungi anak daripada berbohong
 
Perlukah saya menghukum?
Terdapat beberapa perkara yang perlu ibu bapa pertimbangkan sebelum menjatuhkan hukuman ke atas kesalahan anak.
1. Hukuman sememangnya direka untuk mengurangkan perilaku yang teruk. Masalahnya, hukuman tanpa kasih sayang dan arahan yang betul adalah sia-sia. Dalam sesetengah situasi, hukuman pula menyumbang kepada tindakan melampau dan penderaan.
 
2. Menghukum anak atas pembohongan yang berobjektifkan ketakutan atau akibat meniru bukan satu kaedah efektif dalam jangka masa panjang. Sebaliknya, mengenal pasti punca masalah adalah lebih praktikal berbanding berdepan dengan simptom-simptomnya.


3. Hukuman patut dijadikan pilihan terakhir dan bukan dilakukan mengikut emosi. Penggunaan bahasa dan pendekatan yang lebih lembut biasanya lebih berkesan. Beritahu anak dalam nada rendah seperti, "Tahu tak, mak dan ayah rasa kecewa apabila Atan berbohong?"


Yang penting, ketahuilah niat setiap ibu bapa adalah untuk melihat anak bercakap benar. Justeru, gunakanlah pendekatan yang lebih baik agar anak belajar daripada kesilapannya.


Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web http://webhome.idirect.com/~readon/lies.html.

Monday, August 23, 2010

bday party clarissa lola

Hi all...salam 1 malaysia..n happy monday..
Entry about bday lola 4 years..cousin shane n Qeisha last week. Lola yang comel with curly hair, dah pergi playschool walaupun baru masuk 4 years.Layan pics lola masa semua nyanyi happy birtday...very cute ya.

Qeisha tumpang sekaki...lola sabar menunggu nyanyian habis.Ramai budak2 time ni.Memang very happening birrtday party lola.

Lola pun lahir bulan Ogos juga...celebrated selepas sminggu bday shane n Qeisha. (lola sebelah kanan qeisha).Comel kan dia...duduk baik2 jer tunggu arahan daripada mummynya. Shane baru tak reti diam..tengok saja la aksi dia..

@@@on the way balik rumah shane dan qeisha asyik nyanyi lagu "happy birthday to lola"..very enjoyed n bermacam-macam menu yang ada.

babaiii...
me,

 

Saturday, August 21, 2010

cili thai & kacang panjang

Happy saturday all..
Cuaca di tempat kami hari nie hujan dan gelap jer.Malas rasa nak jalan2, so on9 dan BW sahaja hari ini. Dalam pada itu layan karenah 2 buah hati saya yang sangat nakal dan suka berebut toys. Sekarang ni dua2 dah tido,dapatlah mumy buat entry petang nie.
 about....
*Cili thai dan kacang panjang yang emak saya tanam di belakang rumah tengah subur. Saya ambik pic2 ni dalam minggu lepas.Tapi kan boring juga kalau menu sayur asyik kacang panjang je. Tapi syukur, at least selamat sikit untuk berbelanja beli sayur.Suka kacang panjang masak sambal...

Dipercayai dari Thai. Oleh itu saya namakan Cili Thai. Kepedasan kurang sedikit sahaja dari Cili padi tetapi masih tetap pedas namun begitu aromanya sedikit kurang.
khasiat makan cili:(dapat daripada mr.google)
Buah cili  mengandungi flavoid dan antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari penyakit barah. Biji cili mengandungi capsaicin yang mampu mencegah jangkitan pada sistem pencernaan. Minyak cili dipanggil capsicol. Ia diguna sebagai ubat sapu bagi mengurangkan sengal-sengal, sakit gigi, sesak nafas dan gatal-gatal. Di negara barat, cili diproses menjadi tablet dan digunakan sebagai bahan pelali, melawan kelesuan atau lemah badan. Cili menyumbang sumber vitamin C, B, E dan protovitamin A bagi memenuhi keperluan kehidupan manusia.
*setahu saya biji cili tak bagus dimakan,tapi tak tau betul ke tidak


Jagaaa...model kacang panjang.hahahaha...sporting juga mak saya ni, baru lepas petik kacang panjang kat kebunnya di belakang rumah, saya nak captured pic on saja...panjang kan kacang panjang tu,hehehe dah namanya kacang panjang.(kecik jer space kat belakang rumah tu)

Khasiat kacang panjang..
Disamping enak untuk dihidangkan sayur kacang panjang mengandung serat yang tinggi. Karena itu, baik dikonsumsi oleh penderita diabet. Manfaat lainnya adalah melancarkan buang air besar dan menurunkan kadar kolesterol. Dalam 100 gram kacan panjang terkandung kalsiom 34 mg, fosfor 34 mg, zat besi 0,8 mg, karotenoid 422 mg, dan vitamun C21 mg.

* Wuih manfaatnya cukup banyak juga ya mulai sekarang sering-seringlah mengkonsumsi Kacang Panjang apalagi dicampur dengan bumbu pecel, lontong ama peyek waduh nikmat banget ya!

@@@ rebus jer kacang panjang cicah kat sambal belacan +++cili api..pun ok juga deh
that's all.babaiiii

Thursday, August 19, 2010

Hula Hoop Basics

Hi everyone...
Do you know "Hula Hooping"???The hooping and hula dancing had some similarities because dancing used the hoops. Hence, the name Hula Hooping was given to this fun activity and exercise.saya pun baru tau daripada mr.google

About shane n qeisha again..
Main hula hoop terjerit-jerit sampai berpeluh-peluh.Shane tak reti duduk diam, kecuali menonton Backkom saja dia boleh duduk elok2. Saya biarkan saja, asalkan mereka dua tak bergaduh n happy.

Qeisha cuba ikut gaya shane..tapi hula hopnya asyik jatuh..tapi tak putus asa, teruskan mencuba sampai berpeluh-peluh..

Happy sangat anak dara qeisha bermain..sambil menyanyi-nyanyi..shalalalalala...
Saya gelak, dia semakin suka

Qeisha pula makin teror dah...see, kaki shane tu. Dapat hula hoop yang sama pun kadang2 bergaduh berebut nak dapat dua..alahai anak2..

Health Benefits of Hula Hooping...
*Hula hooping is a fun game that you might have played as a kid..
*helps lose weight and increases the fitness level of the body.
*Hula hooping helps increase the flow of blood to the brain. Hula hooping exercises are more reviving than a short nap
*Hula hooping exercises strengthens the waist, hips and the knees. This is another important health benefit of hula hooping.

What are you waiting for? Switch on some fast-paced music and do a hula-hooping dance. This exercise will not only revive and refresh you but will also help you in burning the unwanted fat. hehehe


@@b4 bday mereka dua, belum gunting rambut lagi. Nak buat post,selalu jer tertangguh..

babaiii

Wednesday, August 18, 2010

bday gift from mommyYen

Hi all...salam bulan kemerdekaan...
Nak show ckit gift daripada kawan baik saya mommyYen dari Kuching. Bukan bday gift saya ya, tapi utk anak2 saya iatu Shane dan Qeisha. Baru sampai hari Sabtu lepas..tq so much much mommyYen.
Seronok anak2 saya bergaya dengan baju baru..pandai aunty pilih ya.

baju shane memang cunn, baju qeisha agak panjang ckit..tapi tak per eisha kan makin tinggi.
situasi: Shane tengah kejar qeisha nak rebut gula yang qeisha pegang..aduhai


aunty, comel tak saya??suka dress pink colour nie..


mommyYen juga bagitau yen dapat baju yang sama dengan shane.Kalau jumpa nanti,pakai sama2 ya.
Shane bagi pose yang memuaskan.hehehe
ok, tq my fren..
babaiiiii

Sunday, August 15, 2010

just married

Hi all..happy sunday ya
Bukan saya yang kahwin ya, entry tentang my brother wedding last week. Satu-satunya adik saya telah menamatkan zaman bujang. Macam tak percaya jer..ya lah orangnya macam belum matang lagi. 1 family agak terkejut juga dengan keputusannya.emergency kot. Takpe, dah jodoh dia, yang penting dia bahagia.
Layanz pic2 yang ada..
Registered di JPN,Miri..God bless.

Majlis persandingan di rumah penganti perempuan (Kabah, Kanowit).Agak meriah juga..

Antara xtvt malam itu..bless pengantin,bertukar cincin,potong kek,'belah pinang' n sesi bergambar..
Bergambar bersama pengantin..mak andam terjun ialah mumyshane ler..hehehe

***to adik martin n wife, moga kekal bahagia hingga ke akhirnya..amien.

ur sister,




Friday, August 13, 2010

Dinner ulangtahun STU ke-45

Hi all...
salam 1 malaysia dan selamat menyambut bulan ramadan kepada semua rakan2 umat Islam.
Hampir seminggu tak update blog ni, agak bz juga.On9 pun kejap2 saja.
Entry tentang dinner ulangtahun STU ke-45 minggu lepas di Dynasty hotel. Suka dengan menu2 kat hotel nie..sedap dan berbaloi-baloi.memang ingat makan sedap jer orang nie.
ok, layan jer pic2 yang ada...

Persembahan pembukaan para guru..lupa dari sekolah mana

Sebenarnya saya tak berapa suka pakai kebaya pergi dinner..terpaksa coz majlis rasmi..
pic bawah...tarian cowboy guru2 dari smk merbau.Boleh tahan cikgu2 nie

oh ya nak kongsi cerita..dinner ni saya dapat cabutan bertuah..tak pernah2.Sampaikan saya tak perasan nombor saya yang kena sebut, mc pun cepat sangat sebut.ok lah..syukur.

***rakan2 fb pun saya rasa ada join dinner sambutan ulangtahun stu ke 45 ni.Amacam, enjoyed tak???

Wednesday, August 4, 2010

Kursus Asas Jurulatih Dan Bantu Mula 2010

Hi all...semoga sihat semuanya
Entry tentang kursus asas jurulatih dan bantu mula 2010 di kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang (pusat kokurikulum daerah miri) selama 4 malam 5 hari . Banyak pengalaman yang diperolehi sepanjang menghadiri kursus ini. Kami juga tidak dibenarkan keluar dari kawasan kem sepanjang kursus tersebut. Rindu sangat dengan anak2 di rumah..nasib ada husband dan emak yang menjaga shane dan qeisha saya. Layan2 beberapa pictures sepanjang kursus tersebut. (27/7-31/7)


xtvt lasak..abseiling dan flying fox...sangat gayat sekali.... 40m tinggi tu, tapi bila dapat melakukan sangat seronok sekali. Teringat masa jadi guru pelatih dulu, ikut BIG..xtvt orienteering pun best juga, belajar menggunakan kompas.

1 hari mengikuti kursus bantu mula. Kursus ini memang perlu untuk semua guru sebenarnya. Macam2 aksi lucu masa buat amali.

ujian kecergasan, berlari sejauh 800m, berlari memikul beban dan bangkit tubi..sempat lagi tunjuk pose

Haaa..xtvt air saya suka..ujian renang 200m. syukur saya dapat habiskan. Agak sukar juga coz tak pakai swimming suit. Memang sengaja tak pakai, coz baju renang saya agak seksi.Memang teruk juga sunburn saya..sampai mengelupas muka.Mana taknya tengah panas terik.

Inilah tapak perkhemahan kami. 2 orang satu khemah. Amacam, u all suka tak tidur dalam khemah??Nyenyak jer tidur kerana letih dan terlena mendengar bunyi katak yang bersahut-sahutan.
tadaaaa        

Tuesday, August 3, 2010

Shane n Qeisha bday

Hi everyone...
Hampir seminggu tak de update blog. Lama dah saya tak bersiaran gara2 mengikuti kursus asas kejurulatihan di pusat kokurikulum daerah, Miri. Mungkin the next entry adalah tentang kursus tersebut. Tunggu ya rakan2 kursus sekalian.
@@@@@ Petang semalam 2/8/celebrated birthday Shane dan Qeisha di Taman Awam, Miri. Syukur sangat2 cuaca mengizinkan. Birthday Qeisha 1/08 dan Shane 2/8..jadi dapatlah celebrate bersama-sama. Layan pic2 birthday kedua-dua buah hati nelwein..

Shane 3 years n Qeisha 2 years.Momy,Shane n Qeisha with new hair...Seronok betul anak2 tengok birthday cake..

Shane dan qeisha seronok mendapat hadiah. Shane sibuk dengan lollipop, qeisha tak sabar2 nak buka hadiah..

Best juga celebrate birthday kat taman ni. Shane dah pandai blow the candle dan potong kek. Qeisha nak ikut shane blow the candles tapi tak padam2.Last2 dady yang tolong.

Antara yang memeriahkan birthday Shane n Qeisha...

***tidak terasa dah bertambah dah umur anak2 kami.Semoga mereka berdua membesar dengan sihat dan menjadi orang yang berguna suatu hari nanti.amien..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers