Sunday, February 26, 2012

team building hari tu..

Happy sunday 2 u all..
Berehat di umah je hari nie.
Ini cerita awal bulan Feb hari tu, "team building" bersama staf2 setugas.Penceramah hari tu bagi saya sememangnya pakar motivasi yang hebat. Kredit la untuk guru pembimbing sekolah kami yang menjemput beliau.Untuk menarik perhatian kami semua fokus untuk mendengar dia menyuruh kami menulis note beliau dengan menggunakan tangan kiri. If kita kidal menulis dengan tangan kiri dia arahkan menulis dengan tangan kanan pula. Bagi saya, bila kita tak biasa memang kita akan lebih fokus melakukannya.
Naaaa..hasil tulisan tangan kiri saya.Ok tak???
and...
tulisan tangan kanan pula.Lebih kemas sikit je, coz saya tulis cepat2 tak nak ketinggalan kata2 hikmah beliau.Nak sedut slide tu..segan tau.
Di sini saya ingin kongsikan dengan u all antara motivasi pada hari tu.
* INGAT!!!( sila jangan terkezut ya dengan word INGAT tu.hehe)
"Keseimbangan sikap adalah penentu ketepatan perjalanan kejayaan anda"
*JANGAN!!!!
"Menolak perubahan hanya kerana kita takut kehilangan apa yang telah kita miliki seandainya perubahan itu mampu menjadikan kita lebih maju dan cemerlang"
APA MAKSUD PERUBAHAN???
"Perubahan tidak akan menjadi seandainya cara berfikir dan bekerja kita masih dengan cara yang lama namun perubahan dan pembaharuan akan terjadi bila kita berfikir dan bekerja dengan cara yang baru"
MASALAHNYA PADA KITA...
"Kita sudah selesa dan hanya melakukan perkara yang sudah kita ketahui, jadi dengan melakukan perkara-perkara yang belum kita ketahui itulah kunci ilmu pengetahuan dan pengalaman"
DI ANTARA WAKTU DAN ANDA
INGAT!!
WAKTU boleh mengubah segala-galanya kecuali ANDA.ANDA akan kian berusaha dengan berjalannya WAKTU tetapi belum pasti ANDA BIJAK DAN MATANG
ANDA- hanya ANDA sajalah yang boleh menggunakan WAKTU untuk menjadikan diri anda BIJAK dan MATANG.
Itulah antara motivasi beliau pada hari tu.Banyak lagi sebenarnya.Tapi tak larat pula nak tulis panjang berjela.Takut u all tak nak baca pula.
dan satu lagi yang menyentuh hati saya dan itulah kebenarannya. Sila fahami dan amati ya rakan2 pendidik sekalian bagi yang ada singgah kat entri ni
"PENDIDIK SEJATI bukan dari suaranya yang kuat, keras dan lantang..tetapi dari suaranya yang tegas dan lembut memberi didikan dan tunjuk ajar kepada anak didikannya"
Pakar motivasi hari tu ialah...Khusardi Putra..ini link FB beliau :)

Sempat juga...muka baru balik dari team building hari tu.hehe.Ku kan sentiasa berusaha membuat yang terbaik untuk anak2 didikanku yang amat dikasihi...
ok all...sharing is caring rite?

Thursday, February 23, 2012

shane & Qeisha milestone Feb2012

Check up kat klinik 14Feb hari tu, baru nak update milestone mereka dua ni. Lama dah nak buat, tapi biasa la asyik postpone je.Xtvt bw pun tak seaktif dulu lagi dah.

Milestone abang shane:

Age : 4 years 6 months

Weight: 17.3 kg

Height: 103cm

susu : Sustagen @ Nespray

mixed diet

Milestone adik Qeisha:

Age : 3 years 6 months

Weight : 13.5 kg

Height : 95cm

susu : Sustagen @ nespray

mixed diet

apa yang sama kat pic ni??


Wednesday, February 15, 2012

today- we have a breakfast at....???

Hari ni saya ambik CRK( cuti rehat khas) coz  ibu saya ada appointment kat klinik pergigian. Kena hantarnya awal pagi. So hari ni my son pun turut tidak ke sekolah. 1st time hantar adik qeisha ke sekolah, then terus bergegas ke klinik takut lambat. Namun ramai lagi yang lebih awal, klinik gigi tu kat poliklinik. Tersangat la ramai manusia..hinggakan langsung tak da tempat nak parking keta.Lastly, saya suruh nenek shane pergi dulu. Sementara tu, saya & shane pergi breakfast kat kfc yang terdekat.Terlalu awal kan, so kami berdua saja la yang breakfast kat sini.Saya gunakan peluang ini captured pic anak bujang yang sedang menikmati hidangan.
yummy!!!!  JR Bfast kepunyaan abang shane.
Shane makan hingga licin, ya la dia cuma minum susu je kat rumah tadi coz memang plan nak bawak dia breakfast kat luar.
I have a breakfast with Pancake blueberry platter.yummy!!! 1 pancake saya bagi ngan shane.
Lepas breakfast kami berdua pergi klinik gigi semula untuk temankan nenek shane. Syukur, dapat parking.
Jemput Qeisha balik sekolah. Happynya dia dapat tapau pancake tu.Posing maut lagi tu.Alahaiiiii ....bak kata shane kalau dia tak puas hati.
ok all...nak iron baju untuk esok pula.Babaiiii

Saturday, February 11, 2012

my new house 2012 is Birdie’s Sweet :)

tadaa...inilah yang terbaik buat blogku masa ni.Template ni saya jumpaa di sini. If ada yang berminat, u all boleh cari sendiri kat link di atas tu ya.
i like it so much...sesuai gitu dengan blog title i "the sweet life".

Friday, February 10, 2012

Our princess Qeisha go to preschooler!!

qeisha dah mula sekolah selasa lepas, kat tadika kemas. Nak hantar dia ke tadika junior bestari, tak ada pula yang jemput qeisha balik sekolah.Kebetulan tadika ni baru saja dibuka berdekatan dengan kediaman kami. So, saya mohon la untuk qeisha, syukur..semuanya berjalan lancar.Dah la dekat, boleh jalan kaki tak sampai pun 5 minit, hehe.Turun sekolah, sama dengan dadynya yang turun kerja, balik dari sekolah dijemput oleh neneknya bersama dengan our neighbour depan umah, anaknya pun sekolah sama dengan qeisha.Oh ya, qeisha ditempatkan di kelas A level 1, dengan guru kelasnya cikgu Junaizar.Ada 2 kelas di situ, kelas A & B.Sedih juga coz saya tak dapat hantar dia hari pertama dia masuk sekolah. Saya turun kerja, qeisha sayang masih belum bangun lagi. Semua pic2 di bawah dadynya yang ambik. Saya pesan suruh ambik pic qeisha kat depan kelasnya, si dady segan pula dengan parent2 yang ada hantar anak2 ke situ.Kalau saya la,ambik la cepat2 kan if segan.
Muka ceria balik dari sekolah, hari pertama dia bersekolah dihantar dan dijemput oleh dadynya. Mr hubby cuti masa ni.Syukur dadynya dapat cuti masa ni, taklah saya risau sangat.Neneknya pun ikut sama masa menghantar coz nak temankan qeisha sekejap.Qeisha memang excited nak pergi sekolah, so sekejap je neneknya temankan.Good girl betul...dia tak nangis .Bangga tau si mama, ya la umur baru 3 years 6 months.
keletihan..si cilik ni balik dari sekolah. Hari tu kan, saya tak sabar2 nak balik coz nak tau camana reaksi dia masa neneknya nak balik tinggalkan dia kat sekolah. Neneknya cerita, mula2 dia malu sangat.Bila nenek nak balik,dia kata dia takut.Bila dah mula bermain lego dengan kawan2..barulah dia mengizinkan neneknya balik."ok la nenek, banyak mainan," katanya.:).Saya tanya siapa nama teacher dia, tak tau lagi pulak. Semalam bila tanya baru la dia tau dah..cikgu jun katanya.Nick name teachernya la tu.
Karenah comelnya....dah besar dah dia kan.tak terasa masa berlalu begitu pantas.
Beg sekolah,baju pj,uniform sekolah dan buku2 teks tu dibagi percuma oleh pihak tadika.Saya tambah sepasang lagi baju uniform dia.Tumbler, alat tulis pun baru dibeli minggu lepas. Qeisha menagih beg dora...tak nak beg yang dibagi tu pula.Esok la pergi ke world of cartoons kat bintang megamall.Kat situ senang nak cari dan lebih berkualiti.
Cute..qeisha with uniform....
Kisah hari ni pula...tadi saya tertinggal handbag kat rumah.U all imagine la, wallet,lesen,phone semuanya turut tertinggal dalam handbag tu. So my mum tak dapat la contact saya kat sekolah untuk memberitahu si kecil ni tak nak ke sekolah hari ni.Neneknya cerita dah mandi, bila nak pakaikan uniform sekolah dia tak nak. Terus ambil baju dora nya bagitau dia nak pakai baju dora tu.Dadynya pujuk, tetap tak nak...dia kata dengan neneknya "cukup go to school, udah cukuppp!!! aduhai...ketawa saya dengar neneknya cerita.
qeisha umur setahun +++...sekarang ni mana la dia nak dukung lama2 macam masa ni.Memang tak terasa sangat kan, dah sekolah pula dia..
Masa umurnya 6 months...so chubby :)
note: baru dapat buat entry, 1 week ni saya rasa sangat bz..weekend ni pun penuh dengan xtvt.Esok mesyuarat agung PIBG di sekolah and Sunday mula tutorial sem januari pula.ok, happy weekend 2 u all :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers