Wednesday, April 28, 2010

Makanan Dalam Peti Sejuk Selamatkah Dimakan?

Cuba buka peti sejuk anda. Mungkin ada makanan yang sudah sebulan tidak diusik! Selamatkah dimakan???
Peti sejuk memang menjadi tempat menyimpan makanan agar tahan lebih lama. Bakteria yang menyebabkan makanan basi atau cepat rosak, lazimnya tidak boleh membiak di dalam peti sejuk. Tetapi fakta ini benar sekiranya anda menjaga atau 'mengurus' peti sejuk dengan betul.

Untuk memastikan makanan yang disimpan di dalam peti sejuk masih selamat dimakan, baca dan amalkan tip ini:
1. Pastikan suhu peti sejuk sentiasa berada pada suhu yang betul; antara 0 - 4 darjah celsius.


2. Bahagian sejuk beku perlu bersuhu -18 darjah celsius (0 darjah F) atau lebih rendah.


3. Pintu peti sejuk hendaklah sentiasa ditutup dan hanya dibuka apabila perlu sahaja.


4. Jangan simpan barang sehingga peti sejuk penuh, kerana udara perlu beredar untuk kekal sejuk.


5. Jika ingin menyimpan yang sudah dimasak, pastikan ia telah sejuk sepenuhnya sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.


6. Elak guna bahan pencuci berkimia untuk membersihkan bahagian dalam peti sejuk. Sebaliknya guna air suam yang dicampur dengan perahan jus lemon atau cuka putih.


7. Bersihkan peti ais seminggu sekali; periksa barang-barang yang disimpan, jika ada yang melebihi tarikh luput, buang saja.


8. Agar peti ais tidak berbau, simpan sekotak soda penaik (dibuka penutupnya) di dalam peti sejuk.

ok la nanti mumy kemaskan ya sayang..
that's all..bye

mumyshaneqeisha

sumber:sajionline

Tuesday, April 27, 2010

Cendawan Kaya Nutrien

Hi all..
Dah beberapa hari saya tak update blog.Agak bz jugak, myson demam panas.Baru hari ini dia ok.Baru lega hati saya. Yalah kan, bila anak kita sakit kita pun turut sakit..sedih sangat kan.Emosi sangat saya bila anak saya sakit. Tapi entry kali ini tentang info cendawan ye..saya terjumpa kat sajionline tadi.

Rupanya mungkin kurang menarik; tidak berwarna-warni seperti sayur-sayuran atau buah-buahan. Mungkin sebab itu, tidak ramai yang tertarik untuk memakannya. Tetapi cendawan sebenarnya mempunyai jumlah nutrien yang sama seperti buah dan sayur.

Cendawan sering dikategorikan sebagai sayur-sayuran, bagaimanapun, fungi yang boleh dimakan ini turut mempunyai ciri-ciri yang boleh ditemui dalam daging, kekacang atau bijirin.


Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis cendawan yang boleh dimakan seperti cendawan butang, portobello, maitake, shiitake dan sebagainya. Dalam masyarakat Melayu, yang popular sejak dulu ialah cendawan kukur yang enak dimasak lemak, dan sekarang, cendawan tiram banyak dipasarkan sama ada di pasar-pasar tani mahupun pasaraya.

Cendawan berkalori rendah, bebas lemak, bebas kolesteral dan amat rendah kandungan sodiumnya. Sungguhpun begitu, cendawan mengandungi beberapa nutrien yang lazimnya ditemui dalam bijirin dan daging binatang. Contohnya riboflavin, niacin dan selenium.


Masyarakat timur, seperti orang China dan Jepun telah mengetahui khasiat serta manfaat cendawan kepada kesihatan. Mereka juga menjalankan kajian mengenainya, terutamanya terhadap cendawan shiitake dan maitake.

Kini telah banyak kajian dijalankan mengenai khasiat cendawan. Antara yang ditemui ialah:


1. Cendawan boleh menjadi sumber vitamin D yang penting untuk tulang dan gigi sihat.

2. Ia juga sumber vitamin B riboflavin (B2), niacin (B3) dan asid pantothenic (B5). Vitamin-vitamin ini membantu meleraikan protein, lemak dan karbohidrat agar boleh digunakan sebagai tenaga. Jadi mereka yang tidak makan daging, elok mengambil lebih banyak cendawan untuk mendapatkan zat ini.
3. Cendawan juga mengandungi selenium, sejenis mineral yang penting untuk sistem imun dan kesuburan lelaki. Selenium juga bertindak sebagai sejenis antioksidan untuk melindungi sel-sel tubuh daripada musnah dan seterusnya menyebabkan penyakit jantung, sesetengah jenis barah serta lain-lain penyakit berkaitan penuaan.



4. Antioksidan lain terkandung di dalam cendawan ialah ergothioneine, yang boleh membantu melindungi sel-sel tubuh.


5. Potassium adalah sejenis lagi mineral yang terdapat di dalam cendawan, Ia membantu mengekalkan keseimbangan cecair dan mineral, serta menolong mengawal tekanan darah. Potassium juga berperanan memastikan saraf dan otot, termasuk jantung berfungsi dengan betul.


6. Lain-lain kebaikan cendawan ialah, mengandungi asid pantothenik yang membantu menghasilkan hormon serta memainkan peranan penting dalam sistem saraf; riboflavin yang menolong mengekalkan sel darah merah yang sihat, dan niacin baik untuk kulit dan melancarkan fungsi sistem digestif dan saraf.


Ya lah shane sea cucumber pun ada dicampur cendawan..kan.

* Gambar2 di atas cuma hiasan semata-mata...

sumber:sajionline




Thursday, April 22, 2010

With Ryan family

Hi everyone...
Layanzz pic2 myfamily with mumy yen family at miri. Happy sesangat anak2 kami can plays together..10 tahun tak jumpa..memang lama sangat kan.Thank so much to FB kerana mempertemukan kami.Bila berjumpa dah ada family dah.Sebulan mereka stay kat miri coz husbandnya ada kursus kat miri.

Me with my kids n Ryan Nathaniel..at Taman Awam,Miri.Ryan suka sangat geng ngan anak dara saya Saleisha Qeisha

Shane n Qeisha with Ryan...they r very cute!

Bersantai bersama-sama gitu...at The Grand Old Lady Miri

My family with Ryan family

MumyShaneQeisha n MumyRyan

That's all
Tataaa!!!!!


Thursday, April 15, 2010

Coklat kurangkan tekanan darah

Peminat2 coklat mesti tersenyum lebar baca entry kali ni. Saya pun suka coklat, walaupun ramai yang kata makan coklat boleh mengemukkan.



KAJIAN ke atas hampir 20,000 responden selama sekurang-kurangnya 10 tahun menunjukkan pengambilan sedikit coklat setiap hari mampu mengurangkan risiko serangan jantung atau angin ahmar sebanyak hampir 40 peratus.



Mereka yang memakan purata enam gram coklat setiap hari atau bersamaan satu perempat daripada sekeping coklat, adalah 39 peratus lebih rendah terkena serangan jantung atau strok.


Sebelum ini banyak penyelidikan menyarankan pengambilan sedikit coklat hitam setiap hari baik untuk kesihatan, namun ini adalah kajian terawal mengenainya. Pakar berpendapat flanovol di dalam coklat memberi faedah kepada tubuh kerana ia mengembangkan saraf, sekali gus menurunkan tekanan darah. - European Heart Journal.


sumber: www.kosmo.com

Tuesday, April 13, 2010

my bday

Entry kali ni pic2 birthday saya yang ke 28.Celebrated 10 April hari tu..tq 2 all my family..
Ok...layanzzz kata farah fauzana kat melodi.hehehe


Haaa tengok ni, siapa yang celebrate bday sebenarnya???mumy @ shane n Qeisha?pandai betul pilih tempat yang sesuai ya..shane tak nak berganjak.tunjuk best ya.itu arahan daripada uncle martin.Dia yang jadi cameraman time ni.hehehe
Tadaaa..ini la my cute family.Ingat nak celebrate kat luar,tapi tak jadi..gara2 my mum nak tengok konsert af8 hahahahaha
 
ic with my mum n my big brother martin.(tq 4 martin coz dah masak nasi goreng kampung yang ada ummmppphhh)

Sing a song 'happy birthday' to me..hehehe.suara shane paling mantop.

Berebut-rebut nak potong kek mumy..kalah si qeisha dengan shane.Apalagi...berlagu la qeisha.waaaaaa!!!!!
nasib baik dady tak ikut berebut,jadi pemerhati je

**simple je..jimat kos.hahaha

peace!!!!!

Friday, April 9, 2010

Halia - Bangkitkan Nafsu?

Halia mempunyai banyak manfaat nutrisi. Antaranya, mengandungi lebih 12 jenis anti-oksidan; sebab itu ia amat berguna dalam mengubati pelbagai gangguan kesihatan. Halia juga mengandungi protein, kalsium, fosforus, zat besi, vitamin C, kolin, asid folik dan beberapa khasiat lain.


Halia mungkin dianggap sebagai akar, tetapi sebenarnya ia adalah rizom atau batang tumbuhan yang tumbuh di dalam tanah, dan menjadi organ penyimpanan makanan.



Sebenarnya terdapat banyak jenis halia yang boleh dibezakan dengan warna kulitnya, sama ada kuning cair, putih atau kemerahan.


Halia memang sedap dimakan sama ada ia muda atau tua, dan dalam banyak budaya, halia digunakan sebagai ubat tradisional atau salah satu bahan rempah dalam masakan.


Halia muda lebih berisi dan mengandungi banyak air dengan rasa sedikit pedas. Manakala halia tua pula lebih berfiber, kering dan lebih pedas.


Jika tahan dengan rasanya yang pedas, halia boleh digunakan untuk, atau sebagai:


1. Antikoagulan atau bahan antigumpal; Anda boleh menambah halia dalam masakan atau sesudu kecil air halia segar dalam minuman untuk menikmati ciri-ciri antikoagulannya. Ia membantu platlet darah menjadi kurang kental, seterusnya mengurangkan risiko ateroklerosis (penyakit pada arteri apabila plak-plak berlemak berkembang pada dinding dalam, menyebabkan penyekatan aliran darah).


2. Membangkitkan syahwat: Cuba minum teh halia. Campurkan jus halia dengan air panas dan madu selepas makan. Lihat kesannya!


3. Mengubati selesema: Potong sedikit halia dan rebus dengan secawan air, jika suka, tambah sedikit teh hijau. Tapis dan minum semasa panas.


4. Batuk: Minum tiga hingga empat kali sehari air halia yang dicampur sedikit madu. Ia boleh melegakan batuk dan mengurangkan kahak.


5. Gangguan penghadaman: Tak sedap perut, pedih ulu hati, loya dan rasa nak muntah selepas banyak makan? Cuba minum campuran sesudu kecil jus halia segar, dan sesudu kecil jus limau serta jus pudina. Tambahkan sedikit madu untuk rasa lebih enak.


6. Keletihan: Hiris (bulat) halia dan rebus dengan segelas air. Masukkan sekeping kulit kayu manis, biarkan menggelegak, tutup dan biarkan selama setengah jam sehingga air berwarna keemasan. Minum air rebusan ini untuk menghilangkan rasa penat, terutama selepas baru pulih daripada demam. Air rebusan ini juga dikatakan baik untuk melegakan sakit-sakit otot.


7. Buang angin: Rasanya, ramai yang tahu halia baik untuk membuang angin dalam badan. Tumbuk halia segar dan rebus dengan secawan air, kemudian campurkan madu tulen untuk rasa lebih sedap. Minum dua kali sehari untuk buang angin yang terperangkap dalam usus.


8. Memperbetulkan perjalanan haid: Kompaun antikejang dan melegakan kesakitan di dalam halia boleh membantu melegakan senggugut. Jika anda menghidapi senggugut atau perjalanan haid tidak teratur, cuba tumbuk seketul halia, rebus dengan secawan air dan campurkan sedikit madu. Minum ketika panas dua atau tiga kali sehari selama sebulan.


Selamat mencuba.


Nota: Gunakan madu tulen atau madu organik untuk dicampurkan dengan jus halia. Untuk mengenal pasti madu tulen, cuba simpan madu dalam peti sejuk semalaman, jika madu tidak mengeras, bermakna ia tulen. Jika madu kelihatan mengeras, bermakna kandungan gulanya lebih banyak berbanding madu.


that's all..chowww


sumber: sajionline














Wednesday, April 7, 2010

tauhu goreng lebih enak

Siapa suka makan tauhu goreng????Nak tauhu yang lebih enak, sila cuba petua ini.Gambar tauhu itu hanya hiasan semata-mata..saya ambik kat mr.google.




BAHAN:

Santan
Serbuk perasa


CARA-CARA:


1. Campurkan sedikit serbuk perasa di dalam santan.


2. Kemudian, rendamkan tauhu di dalam santan tersebut.


3. Biarkan selama 10 minit.


4. Setelah itu, toskan dan goreng seperti biasa.


SELAMAT MENCUBA!


sumber:sajionline

Monday, April 5, 2010

Ketagihan laman sosial maya

FENOMENA Facebook menyerap dengan pantas dalam masyarakat di seluruh dunia. Sejak enam tahun lalu, pelbagai peringkat lapisan masyarakat daripada kanak-kanak, remaja, orang dewasa mahupun warga emas, ahli-ahli politik dan selebriti tidak ketinggalan mengikuti arus kemajuan teknologi maklumat yang menjadi trend pada masa kini.



Individu yang tidak mengikuti perkembangan semasa dianggap ketinggalan dan membosankan. Justeru, ramai yang menyertai Facebook semata-mata tidak mahu dikatakan kolot.


Kebaikan Facebook diakui sebagai medium untuk menghubungkan masyarakat di seluruh dunia melalui komunikasi alam maya. Individu-individu yang terpisah dapat dipertemukan kembali hanya menggunakan Facebook. Pemimpin dapat berkomunikasi secara terus dengan rakyat menerusi Facebook.


Namun, seiring perkembangan positif, laman interaktif sosial Facebook turut menyumbang kepada pelbagai gejala negatif. Di Amerika Syarikat (AS), seorang wanita mati dibunuh kekasihnya kerana menukar status berkahwin kepada bujang.


Seorang pekerja wanita di London pula dipecat selepas mendedahkan keluhannya di Facebook berhubung suasana di tempat kerjanya dengan mengatakan dia membenci tugasnya.


Selain itu, seorang guru sekolah antarabangsa di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) mati kerana minum racun berikutan hidup dalam ketakutan disebabkan bekas teman lelakinya telah memuatkan gambar tidak senonohnya ke dalam Facebook.


Kebimbangan pengaruh negatif Facebook menyebabkan Majlis Ulama Indonesia mengeluarkan fatwa mengharamkan Facebook, namun tindakan itu mendapat kritikan daripada pelbagai pihak yang menganggapnya sebagai tidak wajar.



"Alangkah baiknya kalau dapat berfacebook hari-hari...tapi kalau tak dapat pun tak apa."


Pemikiran sebegini mungkin dapat membantu individu yang tidak dapat berpisah dengan Facebook walau sehari, kata Ketua Pengarah Institut Sosial Malaysia, Profesor Madya Dr. Mohamed Fadzil Che Din.


Menurut Mohamed Fadzil, individu yang ketagihan Facebook tidak menyedari masalah yang dihadapinya. Sehubungan itu, menjadi tanggungjawab individu terdekat membantunya merawat ketagihan itu selepas melihat perubahan sikap, tabiat dan tingkah laku individu berkenaan.


Ketagihan Facebook
"Ketagihan boleh dikenal pasti apabila terbentuknya satu jadual atau proses pelaziman seseorang itu tidak dapat berpisah dengan sesuatu tabiat yang wujud akibat pengaruh atau pancingan.


"Manusia mudah dipengaruhi oleh faktor psikososial iaitu mengikut arus yang berlaku dan mereka percaya sekiranya mereka tidak terbabit, mereka dianggap kumpulan yang ketinggalan dan membosankan," jelasnya yang mengganggap sistem itu sebagai tidak rasional.


Tambahnya, penyelesaian ketagihan Facebook boleh dilakukan menggunakan pendekatan ekstrem, kompromi mahupun psikologi.



"Ada pihak kata haramkan penggunaan Facebook. Ini kaedah ekstrem, manakala pendekatan kompromi memberi peluang kepada individu berkenaan untuk menggunakan Facebook tetapi mereka dididik supaya lebih bertanggungjawab dan tidak menyalah gunakan laman sosial itu.


"Kaedah psikologi perlu bagi mengurangkan ketagihan individu yang mempunyai pemikiran tidak rasional akibat pengaruh Facebook. Di sini perlunya sokongan individu terdekat seperti keluarga, pasangan dan teman rapat," katanya.


Kaunseling, bimbingan dan nasihat mampu membantu menyedarkan individu yang ketagihan Facebook supaya mereka tidak berterusan gagal menguruskan masa dan kehilangan kemahiran sosial akibat terikat dengan komunikasi alam maya.


Selebriti terkenal, Faizal Ismail atau lebih dikenali sebagai FBI, 32, mengaku ketagihan Facebook apabila dia sentiasa memikirkan pos-pos terbaru yang ingin diletakkan di dinding Facebooknya. Beliau juga rasa teruja setiap kali menerima komen daripada para peminatnya.


"Facebook membuatkan saya leka dan melekat di depan komputer selama berjam-jam tanpa sedar. Tetapi, saya menggunakan alternatif lain iaitu iPhone supaya saya dapat melaksanakan tanggungjawab tanpa membazirkan masa di depan komputer.


"Bagi saya, Facebook dapat meningkatkan komunikasi secara efisien dan tidak patut diharamkan. Tindakan mengharamkan Facebook ibarat menafikan perkembangan teknologi maklumat dan kita akan ketinggalan dalam pelbagai sudut," katanya.


Tambah Faizal, apa yang wajar dilakukan ialah pemantauan daripada kerajaan supaya menyekat laman-laman Facebook yang mengajak masyarakat menghina atau membangkitkan isu-isu yang boleh mengakibatkan pepecahan.


Pembaca berita RTM, Norhaslina Ibrahim berpendapat, masyarakat hari ini memanfaatkan Facebook atas dasar kesibukan dan melaluinya banyak maklumat terkini diperoleh daripada teman-teman serta mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga.



"Facebook penting bagi saya kerana saya tidak mempunyai masa untuk berkomunikasi dengan teman-teman rapat dan mengetahui perkembangan diri mereka. Melalui Facebook saya dapat bertemu dengan rakan-rakan sekolah yang sudah lama terpisah," katanya.


Pelakon dan hos, Julie Woon mengatakan dia tidak mudah terpengaruh dengan gejala negatif yang berlaku disebabkan Facebook kerana menganggap ia tindakan individu yang mempunyai agenda tertentu.


"Saya sentiasa mengemaskini laman Facebook kerana bidang kerja yang memerlukan saya berhubung dengan teman-teman dan para peminat. Selain itu, banyak ejen mencari saya di Facebook untuk tujuan kerja kerana tidak mempunyai nombor telefon saya," katanya.




Haaa anda pula camana????????saya sama ngan pendapat Pembaca berita RTM, Norhaslina Ibrahim la.Facebook penting bagi saya kerana saya tidak mempunyai masa untuk berkomunikasi dengan teman-teman rapat dan mengetahui perkembangan diri mereka. Melalui Facebook saya dapat bertemu dengan rakan-rakan sekolah yang sudah lama terpisah..yang penting manfaatkan ke arah kebaikan..betul tak kawan2?????????


sumber:rosmalina.kadir@kosmo.com.my








Sunday, April 4, 2010

Belajar Kendali Kemarahan

MEMBESARKAN anak-anak pada zaman moden kini merupakan cabaran terbesar buat ibu bapa kerana senarionya amat berbeza berbanding 10 atau 20 tahun dahulu.


Jika ibu bapa tidak dibekalkan dengan kemahiran keibubapaan yang sempurna, mereka mungkin menghadapi kesulitan untuk berhadapan dengan pelbagai ragam yang ditimbulkan anak-anak sehingga boleh menyebabkan kemarahan.
Tetapi, tidak semua perkara boleh diselesaikan dengan cara menghamburkan segala kemarahan kepada anak-anak. Ia bukan cara terbaik untuk mendidik mereka, kerana lama-kelamaan si anak mungkin menanam perasaan benci terhadap ibu bapa mereka.



Pensyarah Kolej Sastera dan Sains Universiti Utara Malaysia (UUM), Yahya Don memberitahu, kemarahan dibenarkan dalam konteks kecergasan emosi (EQ) jika berdasarkan prinsip-prinsip yang jelas.


"Misalnya seorang guru memarahi muridnya yang menconteng di dalam kelas, maka kemarahannya beralasan. Dalam EQ, hal ini dibenarkan.


"Berdasarkan teori EQ, emosi-emosi seperti marah adalah kuasa atau tenaga yang tidak boleh dihalang kehadirannya. Emosi muncul dan berkait dengan faktor genetik, pengalaman, pendidikan dan kebiasaan kita," katanya ketika memberi seminar sempena Kempen Kenali Anak Kita anjuran Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih) baru-baru ini.


Tambahnya, walaupun kita tidak boleh mencegah kemarahan, tetapi ekspresi marah boleh dikawal. Hal inilah yang berkait dengan pengawalan kemarahan.


Pengawalan kemarahan dapat dilakukan dengan pelbagai cara antaranya:


Fokus pada masalah, bukan pada perasaan
Ketika seseorang sering mencari kesalahan terhadap sesuatu perkara yang kita lakukan, kita mungkin marah dan mula memfokus kepada emosi tersebut. Jika kita tidak mengutamakan soal penyelesaian masalah tersebut, kemarahan hanya akan membawa kepada masalah lain iaitu kita mula mencari dan mengungkit kesalahan yang dilakukan oleh orang tersebut.


Jangan mudah membuat kesimpulan. Siasat dan semak sebaik mungkin
Ketika seseorang memiliki tanggapan terhadap terhadap seseorang terutamanya persepsi negatif, penilaian menjadi tidak rasional. Apa sahaja yang dilakukan oleh orang tersebut akan dianggap negatif. Oleh itu, perlu siasat dan teliti sebaik mungkin.


Bersabar
Reaksi marah yang tidak dikawal amat berbahaya kerana kesannya adalah situasi menjadi bertambah sukar.


Jangan terlalu mengharap
Kemarahan terjadi kerana kecewa akibat harapan yang tidak dipenuhi. Padahal ia merupakan sesuatu yang biasa kerana kita sering menetapkan standard yang terlalu tinggi.
Contohnya, jika anak anda masih melakukan kesalahan matematik walaupun sudah beberapa kali diterangkan kepadanya, jangan berteriak 'bodoh' atau memarahi dengan panggilan yang tidak elok. Cara itu hanya menyebabkan perasaan anak-anak terluka.


Jangan melibatkan sebab-sebab lain
Banyak kemarahan terjadi kerana sebab-sebab lain yang langsung tidak ada kaitan. Ini disebabkan kita menyimpan sesuatu emosi terhadap seseorang.


Alihkan kemarahan kepada perkara-perkara lain
Setiap daripada kita memiliki pola kemarahan yang pelbagai. Ada yang bertindak balas secara serta-merta dengan memaki hamun, menyergah atau berteriak, melempar barangan, menangis dan sebagainya. Sebenarnya pola tersebut boleh dialihkan kepada cara yang lebih terkawal dan tidak menimbulkan aib kepada diri sendiri dan orang yang dimarahi.


Menilai dengan bertanya kepada diri
Emosi kemarahan boleh mendatangkan penyakit fizikal. Oleh itu, kita perlu mencari kaedah untuk mengurangkan ketegangan emosi. Misalnya dengan memikirkan 'kenapa saya perlu memikirkan masalah yang kecil ini hinggakan mengganggu ketenangan saya?' atau 'saya ada hal lain yang lebih penting untuk diurus'; atau 'sudahlah, perkara sudah berlaku'.
Kita perlu bersikap relaks dalam menghadapi masalah yang silih berganti dan memancing emosi.


Melakukan aktiviti melepas tekanan
Emosi marah seseorang boleh dibendung jika ia rajin melibatkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang dapat melupakan permasalahan. Contohnya adalah dengan menyanyi, berteriak, memukul-mukul bantal, beryoga, bermeditasi dan sebagainya.


Belajar menyatakan emosi
Kita sering berfikir masih ada hari esok. Kita selalu menangguh dan selalu berfikir bahawa orang akan tahu perasaan kita. Mungkin esok bukan milik kita. Jadi, janganlah menangguh untuk menyatakan emosi atau perasaan yang terpendam kepada seseorang yang kita kasihi. Mengapa kita tidak melakukannya sekarang juga?


* Sama2 la kita belajar kendali kemarahan. Bila dah marah macam2 cara kita lepaskan kemarahan yang kadang2 melukakan hati orang di sekeliling kita.Saya pun sama..bila dah geram sangat ada lah perkataan yang tak sewajarnya keluar dari mulut saya specially time mengajar.Kesudahannya,menyesal la saya..bagus la jugak terjumpa pesona ni kat kosmo..


sumber: www.kosmo.com.my




Saturday, April 3, 2010

beautiful blogger

Baru nak buat...sorry ya mmy ayen.Nak dekat 2 weeks dah saya dapat award ni daripada mummy ayen.Bukan tak menghargai...saya sentiasa ingat.Tq so much my fren walaupun blog saya ni tak la fantastic ya.


1.Thank and link the person that gave you the award



2. Pass this award to 15 other bloggers you've recently discovered and think are fantastic:



this award i pass to:
1.Sherie
2. ze
3. unai
4. yatt
5. mamacfa
6. ibu arifa
7. nuroll
8. lin muhamad

3.contact them and tell them that they've won the award
ok..afterward i do that..



4.state 7 thing about yourself:


1. Suka aktiviti beriadah with da family
2. Sensitif dengan habuk..
3. Tak suka mengekori lori sampah...selagi saya tak dapat potong selagi tu saya tak drive dengan tenang, bila dah dapat potong...duhh baru lega
4. Kaki windows shopping
5.Tak suka tempat yang kotor...itu boleh membuatkan saya bad mood
6. Enjoy as a teacher
7. Suka posing depan kamera walau tak lawa...muahahahaha


Okkk that's all ya..harap2 yang dapat award daripada saya tu happy la ya.


peace!!!!!












Friday, April 2, 2010

Sandal Buruk kegemaranku

Hi all

Saya telah ditagged oleh my nathaniel (mommy Ayen) 2 hari yg lepas. Ingatkan semalam nak buat, tapi tertidur la pulak.sori erk.
Tajuk tag : sandal buruk kegemaranku

Brand:
Young Ladies (walau tak young lagi tapi saya minat coz suka tengok sandal yang cute n comel

Harga:
rm29.90 je..
tahun beli:
2009

Sebab Beli:
Saya memang minat pakai sandal je..specially time window shopping.High heel saya pakai time ada function je..time kerja suka pakai kasut.(ladies shoes,simple..)

siapa punya??????????

Kaki kontot saya la!!!hehehe
Ingatkan nak pilih yang hitam tu je..tapi cian pulak ngan si putih..coz dua2 mmg saya selalu pakai coz sangat selesa dan cute.Tgok yg putih tu ada yg tanggal dah...sayangnye..

Okkk nak tag yg lain pulak.nak tau n nak tengok kasut/sandal kegemaran mereka.
The list is...
1.mamacfa
2.yatt
3.intan
4.lin
5.ummu
6.sesiapa je yg berminat...

ok..thats all


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers