Saturday, October 16, 2010

Pankek Istimewa

Hi all, breakfast apa hari ini?Ada tak yang breakfast pankek?
Tetiba jer mood rajin pagi tadi nak buat pankek. Bahan2 memang dah ada cumanya fresh milk jer takde, cepat2 saya beli kat supermarket yang dekat je dari rumah.Lepas tu bermula la usaha saya membuat pankek istimewa yang simple. Semua ibu2 di luar sana saya rasa semua dapat buat.
Dulu2 saya malas nak buat pankek cos belum ada kuali yang sesuai. Sekarang ni dah ada my Hard Anodized Wok ni, semangat ckit la masak.Cian my BFF dulu buat pankek kat umah saya guna kuali yang tak sesuai dan melekat.
Bahan2:(versi mumyshaneqeisha ya, u all boleh modify sendiri ikut kesukaan ya)
* 1 cawan tepung
* 1 biji telur
* 1 setengah cawan fresh milk
* 1 sudu besar gula
* 1 sudu teh garam
* sedikit mentega
Cara membuatnya:
1. Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati. Biarkan seketika untuk melembutkan adunan.
2. Panaskan kuali. Seelok-eloknya gunakan kuali leper tidak melekat.
3. Tuangkan adunan seperti membuat lempeng.
4. Biarkan seketika sehingga masak.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Tadaaaa....siap dah pankek saya. Boleh dimakan bersama honey,strawberi atau mengikut cita rasa sendiri.Sila ignore rupanya yang tak seberapa itu ya.
Emmm enaknya pankek mommy.....inilah rupa hero dan heroin saya melayan pankek pagi tadi. Walaupun simple, tetap istimewa bagi saya, cos saya menyedia dan memasaknya dengan penuh kasih sayang. Si daddy balik kampung semalam cos ada saudara sekampung meninggal,so takde la breakfast sama2 tadi.Esok baru balik...takpe next time mommy buat lagi ya.
That's all...babaiiii 

8 comments:

  1. sedapnya pankek tu,see shane dan qeisha tu berselera sangat

    ReplyDelete
  2. yummmyyyy...sedapnya penkek.
    izan dah lama tak bua, nak buat jgklah mcm ni~~

    ReplyDelete
  3. wah dah pass dah diatu..gud gud...

    ReplyDelete
  4. my son pun suka sgt pancake MummyShane... next week nak buat gak la.

    ReplyDelete
  5. giving me idea to have pancake tomorrow for breakfast, tenkiuuuuu... :)

    ReplyDelete
  6. Anonymous:boleh la, sedap dimakan panas2
    izan:mesti anak2 bujang izan suka
    mommyYen:tq,bdau ga pass mai
    miss mirror:senang disediakan & bahannya pun simple
    aieda:welcome, sure enak aeida buat

    ReplyDelete
  7. sedap pankek tu..sy pggil lempeng...mkn ngan sambal..sedap...anak sy suka mkn kosong jer..atau ngan susu

    ReplyDelete
  8. hanim:sedap juga dimakan dengan susu kan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers