Sunday, October 9, 2011

Today at home..

Hai semuanya....
2 minggu dah tak update blog, rasa macam awal berblog rasanya. Apapun hari ni, dari awal pagi tadi dah berniat nak buat post hari ni. Walau tak tau nak buat entry pasal apa...that's why buat post apa yang saya buat sepanjang hari sabtu nie tadi. Hari ni takda pergi mana2, coz memang dah plan hari nak buat house cleaning.Ok, saya mulakan dengan simple breakfast kami tadi...
Bab membuat kuih saya ni memang failed ya, so saya goreng frozen karipap yang husband beli dengan rakan sekerjanya semalam. Next time nak beli lagi coz rasanya memang ada umphh & ranggup..memang berbaloi-baloi, dah la harganya berpatutan. 30 biji kan rm10 .
Toast bread & pau ni breakfast Shane & Qeisha. Pau kaya tu pun bukan saya yang buat ya, saya just steam pau tu je.
Lepas breakfast bermula la misi saya nak mengemas dan bersihkan rumah. Shane dan Qeisha saya mandikan terlebih dahulu , biar tugas saya berjalan dengan lancar. Minta tolong my mum yang layan mereka dua. Hujung minggu kan, tak semestinya kita berehat saja & bersantai ke luar rumah. Sometime bersihkanlah seluruh rumah, memang banyak kebaikannya. 
Ok, saya mulakan dengan mengutip semua pakaian & cadar yang perlu dicuci...masuk kat washing mesin & cepat2 i sidai supaya after t/hari boleh kering dah..then i vacum, bersihkan debu2 kat kabinet & apa yang patut.Pastu, barulah tugas mop mengemop lantai sehingga berkilat.haha.Huh, camne la rutin if kita fulltime housewife ya..nak sediakan lunch lagi. Kalau la saya, memang la masa lunch lari @ lambat la jawabnya coz habis vacum pun dah pukul 1 > petang dah...mujur la mak saya stay dengan kami, so dialah yang memasak untuk lunch kami hari ni. Habis kemas mengemas & mengemop kul 2 petang...then take a bath2, barulah saya makan. Saya ni jenis bila dah mengemas, selagi tak siap.memang tak ingat makan punya. ...so tired maa.., but i'm happy coz my lovely house is clean & tidy now.:)
Master bedroom...kemas & wangi dah.,ok ler tu. Itulah kepuasan bila kita mengemas rumah.Walau letih, tapi hati senang, tenang dan berbunga-bunga bila melihat bilik bersih dan kemas. Simple tak per, yang penting bersih dari debu2 semua , i hate debu tau, coz boleh bersin yang tak cukup sekali bila debu2 masuk hidung..
room 2 & 3 is very simple & sangat tecik, so tak yah la i captured ya.segan tau. Room 3 memang owes kemas coz my SIL yang stay kat situ, tapi dia & babynya selalu stay kat rumah kakak dia..jarang stay ngan kami kat sini dah.
Living room..dua ekong hero & heroin sedang layan kartun..mumy siap warning lagi jangan sepahkan barang & keluarkan toy. Nak main masuk room 2 ok.Wah, sampai bila la dua ekong anak2 tu  boleh bertahan,hehe..tak sampai pun setengah jam...diaorang angkut lagi toys tu. Huhuhu...what 2 do..diaorang tecik lagi.Biarin je la..yang penting diaorang happy..oh ya my dining room & kitchen i tak sempat captured coz sampai basah i mop mengemop.Next time la ya..heee tak da pun tak pe, coz simple simply yang teramat.haha..I enjoy doing housework, and dishwashing today...dinner kat luar la malam ni, coz rasa macam takde energy nak masak memasak.heee..alasan yang tak munasabah dan tak boleh diterima pakai kan.Harap2 la i rajin selalu.amien :)
note : draft post semalam ni, publish hari ni. Petang semalam time buat  entry rasa mengantuk sangat. So this early morning baru nak publish , sebelum bersiap nak turun tutorial :). Balik nanti saya singgah2 kat blog u all la ya...babaiii

3 comments:

  1. wah..rajiin dah puan blog..
    shane masuk tadika nexyear kan..?myu nda berasai..

    ReplyDelete
  2. of coz la, sekali sekala ba
    *au, masuk tadika meh ya next year..ba school ndurku

    ReplyDelete
  3. Eh Win - alasan tak memasak and dinner kat luar sbb mengemas tu mmg sgt munasabah, I pun kengkadang guna alasan tu. Hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers