Friday, September 3, 2010

cendol + rojak kuih

Hi all...
Siapa suka cendol?? angkat tangan..
Minggu lepas pergi makan cendol dan rojak kuih kat salah sebuah kedai di Jalan Bintang,Miri. Memang famous dengan cendol, rojak buah, rojak kangkung dan rojak kuih. Sangat sesuai dikunjungi di waktu petang dan masa cuaca panas.Tolong promosi pulak dah ni, hebahkan kepada peminat cendol macam saya ya

Nampak enak kan? Suka sangat rojak kuihnya (tauhu+keladi+ubi kayu) semuanya digoreng, sedap dimakan panas2.
Ada banyak pilihan...saya suka cendol+susu @ cendol special.Harganya pun berbaloi-baloi...

Qeisha tak sabar2 nak makan cendol.(pic tak clear, captured with phone). Dia makan sikit je...Shane tak ikut time ni, dia asyik layan Thomas & Freinds. Pandai pilih dvd sendiri dah...dia pilih backhom dan thomas & freinds

My hubby pun peminat cendol...Sporting jer bila kita captured pic nya.

Sejarah cendol..jumpa kat mr google..
* Cendol ialah sejenis minuman sejuk yang boleh dijumpai di negara-negara Asia Tenggara.

Nama asal bagi cendol ialah chorn dooi bermaksud tolong. Kerana pada ketika itu hendak membuat cendol amat sukar dan memerlukan pertolongan beberapa orang lain. Chorn dooi diambil dari bahasa Selatan Thailand (bahasa Melayu Patani).  Setelah ditakluki oleh kerajaan Thai maka ramai penduduk negara Patani berpindah ke negeri-negeri di Tanah Melayu dan memperkenalkan sejenis minuman manis.

*baru tau la ceritanya..

Babaiii..

6 comments:

  1. ooo..gitu kisahnyer..
    saya pun penggemar cendol juga..dulu2 masa kecik2 mak rajin buat sendiri.
    skrg ni pantang jumpa org jual..sure nak beli :P

    ReplyDelete
  2. tengok cendol ni, terpikir nak cari untuk berbuka puasa hari ni... :)

    ReplyDelete
  3. ibu arifa: mmg suka minum time cuaca panas kan
    aieda: blh saja tu..bagi menghilangkan rasa dahaga

    ReplyDelete
  4. baru pulai makai cendol kmi sebuat..special punya..yen ngai,mala jak ngelak jari ku ka nyuap ya.maka ya suka ndar ngirup ais.pulai td meda keta pesona..yen alu nunjuk..'ukai shane'ko ya.reti ya,ya ingat keta shane jenis n kaler yg sama tp ukai shane dlm nya ko ya..

    ReplyDelete
  5. lawa mai kita ya,ingat mai yen.miz yenyen...
    *tadi bndar bjalai..ari pg sampai lmai kami.pedis betisku,dh la mayuh mai org shopping raya

    ReplyDelete
  6. aishh ngk cendol pepagi ni da terase2 la plak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers