Sunday, September 5, 2010

Play-Doh kids

Happy Sunday 2 u all..b4 pgi church sempat publish draft post semalam ni..:)
Shopping beli play doh kat toysRus kat Bintang Megamall. Shane dan Qeisha suka sangat. First time mereka dapat main play doh ni. Tengok saja reaksi mereka berdua main sama2. Saya ajar sebut 'play-doh' dengan mereka dua. Agak susah Qeisha nak sebut...dah selalu shane sebut baru dia dapat ikut.'pelay duuh'.so funny.

Shane tak sabar2...tak nak share ngan Qeisha...mumy marah baru tau takut.Kalau pujuk, alamatnya tak layan lah shane.Memang boleh tahan tahap berkiranya..
*Beli basic colour jer, red,blue,green and yellow.

Play-doh fun with numbers...dua pasang tangan comel sedang sibuk menguli dan menekap nombor.
Asyik sungguh anak2 comel saya..sambil tu saya perkenalkan colour juga.
*

*

Hasilnya....

3 + 2 = 5
1 + 3 = 4
Atas bantuan mummy....Qeisha suka red colour. Shane pula sibuk nak campurkan semua colour tu. Terhibur juga saya melihat telatah mereka berdua. Sememangnya Shane dan Qeisha penyeri dalam family kami..

p/s Pastikan kita mengawasi anak2 semasa mereka bermain specially budak under 3 years. Play-doh tu colourful dan lembut, takut mereka masukkan ke dalam mulut kan. So,mesti ada orang dewasa yang menemani mereka bermain..

Jumpa kat mr google also..
The benefits of play-dough

•Helps to strengthen little fingers, hands and wrists.
•It's fun.
•It is one of the best open ended toys I know - play-dough can be anything - food, animals, bowls, shapes etc.
•It helps to foster your child's imagination.
•It helps children develop self esteem -there is no right or wrong and the child has the opportunity to gain mastery over their environment.
•It is a great release for tension or angry feelings - squeezing, punching, poking are all acceptable if done to playdough.

Thats all...

5 comments:

  1. morning mummy
    seronok tengok anak2 mummy main play doh tu
    pernah belikan batrice....bertahan hanya seminggu jer..coz' lepas tu ntah mana2 dia lempar...sakit jer hati tengok...ada 3 kaler...tp sumer dia dah campur2...jadi mcm2 kaler.....

    ReplyDelete
  2. zanna: sama macam shane la tu, suka campur2,jadi colourful lah jawabnya
    mommyYen: tak boleh main gigit2

    ReplyDelete
  3. hehe dah besar cam skrg pun, i wished i can play with play-doh... because i like all toys hehe cam budak2.. so cute both of them play together... :)

    ReplyDelete
  4. aeida:agree with u,squeezing, punching, poking are all acceptable if done to playdough.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers