Tuesday, February 1, 2011

A trip to Mukah

Hai all...3 hari dah saya tak o9 & bw.Sebabnya...
29/01/11 hari tu pergi ke Mukah konvoi with kakak ipar family. Saja je..nak pergi jalan2, sambil2 melawat dan ambik adik ipar yang sekolah kat politeknik mukah balik bercuti CNY.My husband 1st time pergi mukah, saya pula kali kedua.Last saya pergi tahun 2005 kursus kepimpinan pandu puteri.After 5 years...banyak sangat perubahan,mukah kini telah bertukar wajah. Terkejut saya melihat mukah kini dah ada kingwood resort.That's mean in future, mukah akan menjadi sebuah bandaraya..
Singah lunch @ Bintulu..
*Shane saja yang ikut pergi pergi mukah. Qeisha tinggal with my mum.Mulanya semua nak ikut..memandangkan adik ipar takut tinggal seorang kat rumah, mak saya tak jadi ikut. Qeisha mak tak bagi ikut sama coz dia ingat jalan masuk simpang mukah still under construction....tapi sebenarnya 80% dah nak siap.Tak teruk sangat.
*Shane very enjoyed & sangat manja with his aunty. My FIL & MIL pun ikut sama...
Stayed at kingwood hotel.Premier Room Double with Breakfast-weekday RM 185.00 nett.
* Shane suka sangat..saya suka bathroomnya yang cantik & modern design..
*Sebelum tido, call qeisha, lucu sangat dengar shane &qeisha berbual kat telefon..
*Shane with his cousin lola tengah breakfast
*dady,mumy & shane...
my breakfast- american breakfast.Scrambled eggs is my favourite...
:)
What's so special about Mukah?...
1. Fresh & cheap seafood
-Saya beli udang & sotong simpan dalam 'cool box'..sampai kat miri still fresh lagi.Rasanya lebih sedap berbanding udang & sotong di miri.
2. umai
-Just so you know, Umai is thinly sliced raw fish marinated with ‘assam paya’, a very sour fruit of a wild palm, onions, chillies, and a pinch of salt. Umai has now transcended its traditional confines to become a truly Sarawakian dish. Definitely an A+ for those who have taste buds that favour sour-ish delicacies and it's a must try too if you're in Sarawak!
for each!
3. sago worms and the sago pearls!
it's surely is one of the specialties in Mukah :D
4. kuih-muih & tebaloi mukah
- every 1 packet juz rm1..:)
*majoriti penduduk di mukah adalah kaum melanau
* Myson Shane on the way balik miri..tengah menyanyi lagu 'wonderpet'..tengok je la mic dia tu..
"Wonder Pets Wonder Pets…kami datang..membantu anak haiwan yang kesusahan,
kami tak besar dan kami tak kuat, bila bekerjasama semua jadi mudah..."then dia suruh saya sebut "apa yg penting?"..shane jawab.."kerjasama!!".Itu memang lagu favourite shane & qeisha.
**that's all...babai.Nak jengah blog kekawan pulak ;)..

4 comments:

  1. wow..bes eh..jalai2 g mukah.yen baru nganjung ddy g epot..

    ReplyDelete
  2. woowww sronoknya jalan2..teringin nak sampai ke sana.

    ReplyDelete
  3. bestnya jalan2...suka tgk rambut win, win nmpak sgt cntik n fresh...nasib qeisha ok yer tinngal ngan nenek dia...

    ReplyDelete
  4. yen:dah pulai dady d pia yen,kasih mai ang sabak au
    aieda:1 day ada peluang sila la dtg,pegi kingwood resort.ok juga
    hanim:sekali sekala release tension hanim.tq..pas ni win nak simpan rambut pnjg.qeisha ok, coz dia mmg rapat ngan nenek

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers