Ubi kentang kaya dengan potassium, vitamin C yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.
Kandungan potassium ubi kentang adalah dua kali ganda daripada yang terdapat di dalam pisang dan fiber. Jumlah lemaknya pula di bawah paras 25 peratus, dengan ini dapat menghalang enapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah.
Hirisan ubi kentang mentah serta jusnya boleh membantu mengurangkan kesakitan penyakit yang menyerang sendi-sendi dan radang otot. Ubi kentang juga boleh melegakan kesakitan salah urat atau tergeliat, luka-luka kecil dan kebakaran ringan dengan cara menekapkan hirisan kentang di tempat berkenaan selama 15 minit atau lebih. Ubi kentang lecek (tanpa mentega) boleh memutihkan dan melembutkan tangan.
*info makanan lagi..nextime saya share label yg lain pulak ya
sumber:Saji Online
mummysahe syg..mkn potato fresh memang baik utk ksihatn.tapi french fries nya (makanan sejuk beku) ya direndam dlm lemak tepu,nya la asai belemak n sedap2 asai ya..thats not good for our health.esp kids..ulih ga mkai ya,but in moderation k..jgn selalu.*google it*
ReplyDeletemmy yen.sigi amai nya.tapi kentang yg fresh2 nda brpa sedap ga asai ya.hehehe.
ReplyDeletehihihi..
ReplyDeletesuka kentang .
huh ok gak tp tang jus kentang tu.. ayokk mcm lekat tekak je rasenye... better mkn kentang cicah sos n mayo lg nyummy2.. hih for cfa juz rebus..hih bile mask soft n manis
ReplyDeleteyaa..btul tu mamacfa.kita pun tak pernah minum jus kntang.cuma info je..mbe ada yg masuk kot
ReplyDelete