Monday, November 1, 2010

MAKAN buah pala untuk elakkan insomnia

eNTry about 'kesihatan'. Suka tak makan buah pala?

NATIONAL Science and Technology Authority dalam buku Guidebook on the Proper Use of Medical Plant menjelaskan buah pala mengandungi bahan-bahan yang bermanfaat untuk kesihatan.
Lebih menarik peranan bahan tersebut dikatakan cukup ampuh untuk mengatasi rasa mual, masalah muntah, insomnia, kekejangan dan sakit sendi.
MAKAN buah pala untuk elakkan insomnia
* Insomnia adalah kesulitan untuk tidur atau kesulitan untuk tetap tertidur, atau gangguan tidur yang membuat penderita merasa belum cukup tidur pada saat terbangun.
* Insomnia bukan suatu penyakit, tetapi merupakan suatu gejala yang memiliki berbagai penyebab, seperti kelainan emosional,kelainan fisik dan pemakaian obat-obatan.
*Sulit tidur sering terjadi, baik pada usia muda maupun usia lanjut; dan seringkali timbul bersamaan dengan gangguan emosional, seperti kecemasan, kegelisahan, depresi atau ketakutan.
Kadang seseorang sulit tidur hanya karena badan dan otaknya tidak lelah.

EKSTRA:
 Penyelidik dari Universiti Chicago, Amerika Syarikat, Dr. Peggy Mason, memberitahu coklat mampu merangsang sistem otak yang mengawal bahagian sedar individu yang dapat mengurangkan rasa sakit. Kandungan favanols dan flavanolds yang terdapat dalam coklat juga membantu mencegah penyakit kronik seperti strok, tekanan darah tinggi serta jantung.

EKSTRA 2:
Kajian Leningrad Scientific Conference mendapati sarang lebah propolis kaya dengan vitamin A dan B2. Ia juga mengandungi semua vitamin (kecuali vitamin K) dan 14 jenis mineral yang diperlukan oleh tubuh. Ahli kimia Britain, Prof. Arnold Buckett pula menjelaskan sarang lebah memiliki banyak khasiat lain eperti antikulat, antibakteria dan antivirus

note: Suka baca info tentang kesihatan. U all sudi-sudilah juga sharing bermacam info yang dijumpai dan diketahui untuk pengetahuan kita semua.ok, babaiii nak melawat u all pulak..
sumber:kosmo!

10 comments:

  1. win .. akak pernah dgr info nie ..
    thanx dikk sharing ... :)

    ReplyDelete
  2. hmm ok la, saya susah tido dan suka makan buah pala. so sesuai la hehe. tapi tak penah tau buah pala sesuai unt imsonmia. thanks for the info :)

    ReplyDelete
  3. nama tai buah pala,nda kala makai ya..hahah

    ReplyDelete
  4. kakieda: saya tak lah berapa suka mkn, coz masam & kelat
    adia:bagusla asia suka makan
    mommyYen :nutmeg
    ana: harus dicari.hehehee

    ReplyDelete
  5. suka jugak dgn buah pala ni... tak sangka ada kebaikan buah pala ni

    ReplyDelete
  6. nasiblah xde insomnia..sy xsuka mkn buah pala

    ReplyDelete
  7. ratukebaya:saya pun baru jumpa
    hanim:syukur & minta dijauhkan dari insomnia kan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Credit

my Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers